Βρετανία: Τα υποχρεωτικά τεστ είναι «τεράστιο πλήγμα» για τον τουρισμό

Φωτογραφία: AP Images

Η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει υποχρεωτικά τεστ PCR για όσους φτάνουν στη χώρα θεωρείται «τεράστιο πλήγμα» για την τουριστική βιομηχανία, επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Guardian.

Την απόφαση ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επιστήμονες, οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να μάθουν περισσότερα για τη νέα παραλλαγή, Όμικρον.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά ότι δέκα χώρες τοποθετούνται στην κόκκινη λίστα ταξιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι μπαίνουν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, την Αγκόλα, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια θα πρέπει να μπουν αμέσως σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Guardian, η Ένωση των tour operators και των ταξιδιωτικών γραφείων στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι το επιπλέον κόστος για τα τεστ όλων των επιβατών θα επηρεάσουν τη ζήτηση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο αυξάνοντας την πίεση σε μία βιομηχανία που έχει δεχτεί το «ισχυρότερο πλήγμα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκπρόσωπος της Ένωσης παραδέχτηκε τη σημασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο υπογράμμισε ότι η υποχρέωση για τεστ PCR και η καραντίνα μέχρι να υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να ανακάμπτουν μετά από 20 μήνες αυστηρών περιορισμών.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα αυξήσουν το κόστος των διακοπών για τους ταξιδιώτες, οπότε και θα επηρεάσουν τις καταναλωτικές δαπάνες επηρεάζοντας την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αύξηση των τεστ θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για να κατανοήσουν τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού και τους κινδύνους που παρουσιάζει πριν εξαπλωθεί περισσότερο στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα τεστ για όσους μπαίνουν στη χώρα και η υποχρεωτική καραντίνα έως ότου υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, λένε οι επιστήμονες, θα βοηθήσει να εντοπιστούν γρήγορα οι νέες μολύνσεις από την Όμικρον και να επιβληθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της.

Ταυτόχρονα, πάντως, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το κατά πόσο είναι δυνατό οι εταιρείες με τα τεστ να ανταποκριθούν στην απότομη αύξηση της ζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ