Η κόρη του κυρίου Zara αναλαμβάνει τον όμιλο

Φώτο: Shutterstock

Η Marta Ortega Pérez, κόρη του ιδρυτή της Inditex που έχει στην κατοχή της το Zara, τα Massimo Dutti και άλλες εταιρείες αναλαμβάνει τον όμιλο ως η νέα Πρόεδρος της Inditex.

Σύμφωνα με το BBC, η Marta Ortega Pérez ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρεία πριν από 15 χρόνια ως βοηθός σε ένα ισόγειο κατάστημα στο Λονδίνο.

Ως πρόεδρος θα πρέπει να διαχειριστεί σχεδόν 7.000 καταστήματα και πάνω από 8.000 εργοστάσια μίας εταιρείας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία αγγίζει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση;

Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει μεγαλώσει μέσα στην εταιρεία και ότι έχει μάθει πολλά τα χρόνια που έχει δουλέψει σε αυτή.

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι συμβαίνει ότι γίνεται σε κάθε ισπανική οικογένεια: διάδοχος γίνεται κάποιο μέλος της οικογένειας αντί για το καταλληλότερο στέλεχος της ομάδας.

Μάλιστα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η είδηση της αντικατάστασης, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε σημαντικές απώλειες.

Στο πλευρό του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, Óscar García Maceiras, η Marta Ortega Pérez έχιε να αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων. Σε μία στιγμή κατά την οποία οι καταναλωτές λαμβάνουν όλο και πιο σοβαρά υπ’ όψιν την περιβαλλοντική επιβάρυνση των «γρήγορων» ρούχων, η Zara είναι μία εταιρεία που έχτισε τη φήμη της στην ταχεία απόκριση στις απαιτήσεις της μόδας.

Επίσης, υπάρχουν και πολλές ανησυχίες που αφορούν στον εφοδιασμό. Αυτή την εβδομάδα, οι γαλλικές αρχές στο Μπορντό απέρριψαν το σχέδιο του καταστήματος της Zara να διπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα, εν μέσω των κατηγοριών ότι η εταιρεία μόδας έχει επωφεληθεί από την καταναγκαστική εργασία της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα.

Από την άλλη βέβαια, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος και η 27χρονη νέα Πρόεδρος δεν πρόκειται να διοικήσουν την επιχείρηση χωρίς τη βοήθεια του ιδρυτή, Amancio.

Όταν παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου το 2011 όχι μόνο δε βγήκε στη σύνταξη, αλλά συνέχισε να ασχολείται πολύ ενεργά με την εταιρεία. Ακόμα και τώρα, το «Αφεντικό», όπως τον αποκαλούν, παρά το γεγονός ότι έχει περάσεις τα 80, σίγουρα θα συνεχίσει να ασχολείται με την επιχείρηση.

Βέβαια, οι αλλαγές στη διοίκηση κολοσσιαίων εταιρειών πάντα αγχώνουν τις αγορές, γι’ αυτό και υποχώρησε η μετοχή της εταιρείας. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι και η Marta Ortega, αλλά και ο Oscar Maceiras, θα πρέπει να αποδείξουν την ικανότητά τους να τρέξουν την κολοσσιαία επιχείρηση εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Όλοι παραδέχονται ότι η νέα ηγετική ομάδα έχει μακρά εμπειρία στην επιχείρηση, ωστόσο ανησυχούν για την έλλειψη εμπειρίας τους εκτός της συγκεκριμένης εταιρείας. Βέβαια, οι συζητήσεις για την αντικατάσταση του Amancio Ortega είχαν ξεκινήσει από το 2011 όταν εγκατέλειψε τη θέση του Προέδρου και, φυσικά, έπρεπε κάπου να καταλήξουν…

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ