fbpxΗ Τουρκία πιθανότατα οδεύει προς μία ολοκληρωτική οικονομική κρίση | Economistas.gr
Skip to main content

Η Τουρκία πιθανότατα οδεύει προς μία ολοκληρωτική οικονομική κρίση

Η Τουρκία πιθανότατα οδεύει προς μία ολοκληρωτική οικονομική κρίση
AP Images

Οι φόβοι ότι η Τουρκία οδεύει προς μία ολοκληρωτική και βαθιά οικονομική κρίση εντάθηκαν χθες, μετά τη νέα υποχώρηση της λίρας σε ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και του ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε για ακόμα μία φορά να βγει για να στηρίξει το νόμισμα και την παραπαίουσα οικονομία και προχώρησε σε πωλήσεις δολαρίων και αγορά λιρών, μετά το πρόσφατο ξεπούλημα.

Κάποια στιγμή χθες, η λίρα διαπραγματευόταν στην ισοτιμία των 15 λιρών ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να προεξοφλούν την προοπτική μίας ακόμα περικοπής των επιτοκίων παρέμβασης σε μία σειρά μειώσεων που έχει ζητήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν από την Κεντρική Τράπεζα.

Η επιμονή του Τούρκου Προέδρου να συνεχίσει η Κεντρική Τράπεζα να μειώνει το κόστος δανεισμού, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει σε ετήσια βάση το 20%, έχει οδηγήσει τη λίρα σε μία πραγματική διολίσθηση, με τις απώλειες από τις αρχές της χρονιάς να ξεπερνούν το 50%.

Τα επίσημα επιτόκια στη χώρα έχουν μειωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο από το 19% στο 15% και οι αγορές ήδη προετοιμάζονται για μία νέα μείωση των επιτοκίων κατά 1%, που πιθανότατα θα γίνει στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης.

ΤηΔευτέρα, ο Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, τον υπουργό Οικονομικών και τους επικεφαλής των κρατικών τραπεζών στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικοί θεωρούν ότι η διολίσθηση της λίρας σε συνδυασμό με την απειλή για νέα υποβάθμιση της οικονομίας από την Standard & Poor’s ίσως τον υποχρεώσουν να υιοθετήσει μία πιο προσεκτική στάση.

Αναλυτής της Swissquote Bank δήλωσε στην Guardian ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων όταν η λίρα καταγράφει τόσο σημαντικές απώλειες. Εκτίμησε δε ότι δύσκολα οι αγορές θα μπορούσαν να ανεχτούν μία τέτοια κίνηση σε τόσο αρνητικό περιβάλλον για τη λίρα και την οικονομά γενικότερα, την ώρα που μία νέα υποβάθμιση ίσως βρίσκεται προ των πυλών.

Χθες, οι απώλειες της λίρας έφτασαν το 7% έναντι του δολαρίου πριν ανακάμψει ελαφρώς στα 14,25 ανά δολάριο, μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αγορές τουρκικής λίρας στις αγορές χρήματος κατά πάσα πιθανότητα θα προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση.

«Η προφανώς σχετική σταθερότητα της τουρκικής λίρας την περασμένη εβδομάδα ήταν τεχνητή και μη-βιώσιμη. Τώρα βλέπουμε τις πιέσεις να εντείνονται ξανά, ανεβάζοντας την αδυναμία της λίρας σε άλλο επίπεδο», έγραφε σε σημείωμά της προς τους επενδυτές η Commerzbank.

Και προέβλεπε ότι «οποιαδήποτε νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας για τη σταθεροποίηση του νομίσματος στις αγορές κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι κερδίζει και τι χάνει η Τουρκία από την επέμβαση στη Συρία
Τι κερδίζει και τι χάνει η Τουρκία από την επέμβαση στη Συρία
Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» σε μία περιοχή στα νότια σύνορά της με τη Συρία, την οποία αυτή τη στιγμή ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές, το YPG.
Τι κερδίζει και τι χάνει η Τουρκία από την επέμβαση στη Συρία
Reuters: Ο Ερντογάν θα πάει σε πρόωρες εκλογές
Reuters: Ο Ερντογάν θα πάει σε πρόωρες εκλογές
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση φιλοξενεί το κορυφαίο ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters, για την πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Reuters: Ο Ερντογάν θα πάει σε πρόωρες εκλογές
Η μάχη της Τουρκίας με τον πληθωρισμό
Η μάχη της Τουρκίας με τον πληθωρισμό
Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μία πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αφότου η λίρα έχασε τη μισή της αξία μέσα σε ένα χρόνο, η χώρα παλεύει με εντυπωσιακά υψηλό πληθωρισμό., που επισήμως φτάνει το 61,14%.
Η μάχη της Τουρκίας με τον πληθωρισμό