fbpxΤο Νταβός πέθανε (ξανά) | Economistas.gr
Skip to main content

Το Νταβός πέθανε (ξανά)

Το Νταβός πέθανε (ξανά)

Το κοσμικό, παγκόσμιο γεγονός που γίνεται κάθε χρόνο στο Ελβετικό χωριό των Άλπεων και είχε προγραμματιστεί για το 2022 να γίνει από τις 17 έως τις 21 Ιανουαρίου αναβλήθηκε για δεύτερη φορά και στη θέση του θα γίνουν κάποιες διαδικτυακές συζητήσεις

Η αναβολή – εξ αιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής, Όμικρον – είναι η τελευταία σε μία σειρά προσπαθειών των διοργανωτών του WEF να επιστρέψουν στις συναντήσεις με φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις οικονομικές πιέσεις στο WEF, καθώς δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κινδυνεύουν να χαθούν.

Το 2020, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προσέλκυσε πάνω από 100 δισεκατομμυριούχους και 53 επικεφαλής χωρών και κυβερνήσεων. Οι εταιρείες – περισσότερες εκ των οποίων με έδρα στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ – πληρώνουν περίπου 50.000 δολάρια το άτομα για το «λευκό σηματάκι» που τους δίνει πρόσβαση στη λίστα των καλεσμένων.

Η διοργανώτρια εταιρεία έχασε πολλά εκατομμύρια από την ακύρωση των συμμετοχών και των εκδηλώσεων του 2021, ενώ δραματική πτώση είχαν και οι αμοιβές των εταιρειών – μελών του WEF.

Οι τοπικές επιχειρήσεις του Νταβός – της ευρωπαϊκής πόλης με το υψηλότερο υψόμετρο – εξαρτώνται σημαντικά από την προσέλευση των πλούσιων επισκεπτών κάθε Ιανουάριο. Και παρά το γεγονός ότι κάθε εταιρεία έχει το δικαίωμα να αγοράσει μέχρι πέντε «λευκά σηματάκια», ο περίγυρος των συμμετεχόντων – χαμηλόβαθμα στελέχη, βοηθοί, οδηγοί και σεφ – μπορεί να ξεπερνά τα 100 άτομα για τις πιο μεγάλες εταιρείες.

Τα καταστήματα και τα μπαρ μετατρέπονται σε εκθεσιακούς χώρους και χώρους εκδηλώσεων, ενώ η τιμή ενός δωματίου με κουκέτα σε διαμέρισμα πλησιάζει τα 1.000 δολάρια τη βραδιά. Για σαλέ ούτε λόγος…

Οι διοργανωτές ελπίζουν να μεταθέσουν το φόρουμ του 2022 για το καλοκαίρι, όμως ένα παρόμοιο σχέδιο που είχαν για το 2021 κατέρρευσε γρήγορα.

Το Δεκέμβριο του 2020, ο επικεφαλής του WEF, Κλάους Σουάμπ, είχε ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες ότι το φόρουμ θα γινόταν στη Σιγκαπούρη το Μάιο του 2021. Το σχέδιο καθυστέρησε έως τον Αύγουστο του 2021 και τελικά ακυρώθηκε, λόγω της τοπικής αύξησης των κρουσμάτων.

Η εκπρόσωπος του φόρουμ επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες ενδεχόμενης ακύρωσης.

Μετά την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον τον περασμένο Νοέμβριο, οι διοργανωτές κατάφεραν να πείσουν την ελβετική κυβέρνηση να βάλει στον πάγο το μέτρο για καραντίνα 10 ημερών στους επισκέπτες, δεδομένου ότι πολλοί συμμετέχοντες στο Νταβός καταφτάνουν με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα ακόμα και για 24 ώρες ή και λιγότερο.

Ωστόσο, η τελική αναβολή του φόρουμ απαλλάσσει τους διοργανωτές από τον πονοκέφαλο των μέτρων, αλλά ταυτόχρονα απειλεί και την ίδια τη διοργάνωση με ένα δεύτερο οικονομικό πλήγμα.

Το διοικητικό συμβούλιο της WEF προσπάθησε, πάντως, να ηρεμήσει τις ανησυχίες των επενδυτών, με κάποιες δραστηριότητες – εκτός του φόρουμ – να συνεχίζονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Όμικρον πλήττει (ξανά) τα μικροτσίπ
Η Όμικρον πλήττει (ξανά) τα μικροτσίπ
Η Samsung και η Micron ανακοίνωσαν ότι χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους στη Βορειοδυτική πόλη, Σιάν, η οποία βιώνει ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα του κορωνοϊού στη χώρα.
Η Όμικρον πλήττει (ξανά) τα μικροτσίπ
Η Citigroup ετοιμάζεται να απολύσει τους ανεμβολίαστους εργαζομένους
Η Citigroup ετοιμάζεται να απολύσει τους ανεμβολίαστους εργαζομένους
Οι εργαζόμενοι της Citigroup στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19 έως τις 14 Ιανουαρίου θ μπαίνουν υποχρεωτικά σε άδεια άνευ αποδοχών και θα απολύονται στο τέλος του επόμενου μήνα, εκτός και αν έχουν κάποιου είδους εξαίρεση, μεταδίδει το CNN σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του.
Η Citigroup ετοιμάζεται να απολύσει τους ανεμβολίαστους εργαζομένους
Μετά την Όμικρον θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό
Μετά την Όμικρον θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό
Η μετάλλαξη Όμικρον έχει φέρει ένα πρωτοφανές κύμα μολύνσεων στην Ευρώπη, καθώς εξ αιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, είναι σχεδόν αδύνατο να μην εκτεθεί κάποιος στον κορωνοϊό.
Μετά την Όμικρον θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό