Η Όμικρον πλήττει (ξανά) τα μικροτσίπ

Φωτογραφία: Shutterstock

Ένα νέο πλήγμα δέχεται ο πολύπαθος χώρος της κατασκευής ημιαγωγών, τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς δύο από τις σημαντικότερες εταιρείες προειδοποιούν ότι τα νέα κύματα του κορωνοϊού και τα αυστηρά λοκ ντάουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Η Samsung και η Micron ανακοίνωσαν ότι χρειάστηκε να αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους στη Βορειοδυτική πόλη, Σιάν, η οποία βιώνει ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Οι αρχές έχουν λάβει δραστικά μέτρα και έχουν κάνει λοκ ντάουν στην πόλη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων με την αυστηρότητα που είχαν ληφθεί τα μέτρα στη Γουχάν στις αρχές της πανδημίας.

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην παραγωγή ημιαγωγών που προέρχεται από τη συγκεκριμένη πόλη θα επιδεινώσει την κατάσταση παγκοσμίως και θα αυξήσει τις ελλείψεις εν μέσω της κρίσης που έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής διαφόρων προϊόντων, από iPhone έως και νέα αυτοκίνητα.

Η Samsung ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να «αναπροσαρμόσει προσωρινά τη λειτουργία της» στη Σιάν. Και πρόσθεσε ότι η προστασία των εργαζομένων του Νοτιοκορεατικού γίγαντα στην περιοχή παραμένει η «βασική της προτεραιότητα». Η εταιρεία θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών στο παγκόσμιο δίκτυό της, ώστε να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δε θα επηρεαστούν».

Η Samsung έχει επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη Σιάν και απασχολεί περισσότερα από 3.300 άτομα στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας Επιτροπής της Νότιας Κορέας, η παραγωγή της Σιάν αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής της Samsung σε τσιπάκια μνήμης, ένα προϊόν απαραίτητο για έξυπνα τηλέφωνα, τάμπλετ και σκληρούς δίσκους.

Από την άλλη, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών, Micron, ανακοίνωσε ότι το λοκ ντάουν στη Σιάν μπορεί να επηρεάσει επίσης την παραγωγή της σε ημιαγωγούς μνήμης DRAM, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να μειώσει το εργατικό της δυναμικό στην περιοχή.

Στην ανακοίνωσή της, η Micron προσέθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση των καταναλωτών, ωστόσο προειδοποίησε για «μερικές βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις, καθώς η διοίκηση ενεργοποιεί το δίκτυο».

Η εταιρεία επισημαίνει ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν τη λειτουργία των μονάδων στη Σιάν και η κατάσταση είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Φυσικά, υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια των ομάδων στην πόλη παραμένει η βασική προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι λαμβάνονται αυστηρά μέτρα που αφορούν στις κοινωνικές αποστάσεις και ελέγχους στο εργοστάσιο ώστε να μειωθεί όσο είναι δυνατόν ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο ξέσπασμα, η Σιάν κατέγραψε 1.117 κρούσματα, με αποτέλεσμα η Κινεζική κυβέρνηση να επιβάλει τεστ σε 13 εκατομμύρια κατοίκους και αυστηρό λοκ ντάουν την περασμένη εβδομάδα με κλείσιμο, σχολείων, δημοσίων εγκαταστάσεων και μεταφορών. Είναι το μεγαλύτερο λοκ ντάουν της Κίνας από την εποχή της Γουχάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ