fbpxΟι 500 Κροίσοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1 τρισ. δολάρια το 2021 | Economistas.gr
Skip to main content

Οι 500 Κροίσοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1 τρισ. δολάρια το 2021

Οι 500 Κροίσοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1 τρισ. δολάρια το 2021
Έλον Μασκ/ Φωτογραφία GettyImages

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, των οποίων οι περιουσίες ξεπερνούν κάθε φαντασία, αύξησαν πέρυσι τις περιουσίες τους κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια συνολικά, όπως προκύπτει από το σχετικό δείκτη του Bloomberg.

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, από μόνος του αύξησε την περιουσία του κατά περίπου 118 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, την ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ίδιο διάστημα περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν στην απόλυτη φτώχεια.

Μεταξύ των κερδισμένων βρίσκονται επίσης ο «βασιλιάς» των ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνώ, που αύξησε την περιουσία του κατά 62,7 δισεκατομμύρια δολάρια και οι συνέταιροι της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργέι Μπριν, με αύξηση 47 και 45 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ του Facebook, παρότι πέρασε μία εφιαλτική χρονιά από πολλές απόψεις, κατάφερε παρόλα αυτά να αυξήσει την περιουσία του κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και παρά το γεγονός ότι το 2021 μπορεί να θεωρηθεί στις ΗΠΑ ως η «χρονιά των εργατών» χάρη στις αυξήσεις στους μισθούς και τις νέες προσπάθειες δημιουργίας συνδικάτων, η αλήθεια είναι ότι τα κέρδη του 0,001% ξεπερνά δραματικά το τεράστιο κενό μεταξύ των εργατών, των στελεχών και των μετοχών, για τους οποίους εργάζονται.

Για χιλιοστή χρονιά στη σειρά, το 2021 ήταν μία καλή χρονιά για να είναι κανείς πλούσιος…

Πέρυσι, η Wall Street ξεπέρασε πολύ εύκολα τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις νέες μεταλλάξεις του Covid-19, με αποτέλεσμα οι μετοχές να συνεχίσουν να ενισχύονται. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι πλούσιοι χρωστάνε πολλά στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έριξε δεκάδες δισεκατομμύρια στην αγορά για να στηρίξει την οικονομία και διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν στηρίζοντας την οικονομία που επλήγη από την πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού.

Όλα αυτά τα προγράμματα στήριξης έδωσαν ώθηση στους δείκτες το 2020 και το 2021, με τον S&P 500 να ενισχύεται πέρυσι κατά 27%, τον Dow κατά 19% και τον τεχνολογικό Nasdaq κατά 21%.

Τεράστια κέρδη κατέγραψαν, επίσης, τα κρυπτονομίσματα, τα εμπορεύματα, καθώς και οι τιμές ακινήτων αυξάνοντας το περιεχόμενο στα θησαυροφυλάκια των πλουσίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο συνολικός πλούτος των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη ξεπερνά τα 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό υψηλότερο από το ΑΕΠ όλων των χωρών του κόσμου, πλην των ΗΠΑ και της Κίνας.

Και όλα αυτά ενώ οι Αμερικανοί νομοθέτες απέρριψαν την πρόταση για τον αποκαλούμενο φόρο των δισεκατομμυριούχων, όπως ο Έλον Μασκ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει ελάχιστα σε φόρους αναλογικά με τα δισεκατομμύρια που έχει βγάλει.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά περισσότερο από 70% ξεπερνώντας τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η υπαρξιακή κρίση του Μαρκ Ζούκεμπεργκ
Η υπαρξιακή κρίση του Μαρκ Ζούκεμπεργκ
Όπως είναι γνωστό, ο Στηβ Τζομπς είχε πει ότι η Apple φτιάχνει προϊόντα που οι καταναλωτές δεν ξέρουν ότι θέλουν. Όμως, η πρόκληση για το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ είναι λίγο διαφορετική: Δημιουργεί νέα προϊόντα, τα οποία οι καταναλωτές έχουν πει ξεκάθαρα στο Facebook ότι δεν τα θέλουν.
Η υπαρξιακή κρίση του Μαρκ Ζούκεμπεργκ
Η αξία του «Squid Game» πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Η αξία του «Squid Game» πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Το «Squid Game», η πιο επιτυχημένη έναρξη σειράς στην ιστορία του Netflix, εκτιμάται ότι αξίζει 900 εκατομμύρια δολάρια για τον γίγαντα του streaming, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News, για το οποίο το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο επικαλείται πηγές από εσωτερικό έγγραφο του Netflix.
Η αξία του «Squid Game» πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Ο ΟΗΕ απάντησε στον Έλον Μασκ -«Έτσι θα νικήσουμε την πείνα»
Ο ΟΗΕ απάντησε στον Έλον Μασκ -«Έτσι θα νικήσουμε την πείνα»
Το σχέδιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να νικήσει την παγκόσμια πείνα ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ο διευθυντής του Προγράμματος Τροφίμων του Οργανισμού ως απάντηση στο tweet του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα πουλήσει μετοχές της εταιρείας του για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, αν του παρουσιάσει ο Οργανισμός «ακριβώς το πώς θα λειτουργήσει».
Ο ΟΗΕ απάντησε στον Έλον Μασκ -«Έτσι θα νικήσουμε την πείνα»
Οι Κινέζοι τα βάζουν με τον Έλον Μασκ στα Social Media
Οι Κινέζοι τα βάζουν με τον Έλον Μασκ στα Social Media
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, ο Κινεζικός διαστημικός σταθμός είχε δύο «στενές επαφές» με τους δορυφόρους Starlink, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Κίνας να παραπονεθεί επίσημα στην αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι Κινέζοι τα βάζουν με τον Έλον Μασκ στα Social Media