Μετά την Όμικρον θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Φωτογραφία: SOOC

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει φέρει ένα πρωτοφανές κύμα μολύνσεων στην Ευρώπη, καθώς εξ αιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, είναι σχεδόν αδύνατο να μην εκτεθεί κάποιος στον κορωνοϊό.

Όμως, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο ήπια, τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, σε μεγάλο εξ αιτίας και του προσωπικού που θα νοσεί.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο κύμα θα είναι το «κύμα εξόδου» από την υγειονομική κρίση που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και δύο χρόνια και ότι θα μεταβούμε σε μία νέα φάση – λιγότερο επικίνδυνο – αυτό που ονομάζεται ενδημία. Άλλοι θεωρούν αυτή την υπόθεση απλά ευχολόγια και προειδοποιούν ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα νέο πιο επικίνδυνο στέλεχος.

Ήδη η Όμικρον φέρνει πρωτοφανή ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ τους και την Ελλάδα.

Η Όμικρον έχει την ικανότητα να παρακάμπτει την ανοσία των νοσήσεων και των εμβολίων, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η τρίτη δόση είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής.

Και παρά την πίεση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης, ίσως το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής – όπου εμφανίστηκε η Όμικρον για πρώτη φορά – να μας δείχνει το μέλλον, παρά το γεγονός ότι ο νεαρός σε ηλικία πληθυσμός της χώρας να μην είναι το σωστό παράδειγμα.

Ήδη στην περιοχή, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να μειώνονται σημαντικά, ενώ ακόμα και όταν ήταν στο αποκορύφωμα τους, οι θάνατοι δεν αυξήθηκαν σε καμία στιγμή – κάτι που ισχύει και για τις χώρες της Ευρώπης. Ενώ σε αντίθεση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αυτή τη φορά η Νότια Αφρική είδε τα κρούσματα να υποχωρούν, χωρίς να αυξήσει τα περιοριστικά μέτρα.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μιλούν για το τέλος της πανδημίας, με τον ιό να γίνεται «ενδημικός», δηλαδή να κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς όμως να αποτελεί κίνδυνο για τις κοινωνίες.

Αυτό πιστεύει η κορυφαία επιδημιολόγος, Μαρία βαν Κέρκοβε, επικεφαλής του τεχνικού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πάντως, σε δηλώσεις που έκανε τον περασμένο μήνα, προέβλεψε μία μακροχρόνια μετάβαση πριν το τέλος της πανδημίας, τονίζοντας ότι «το να γίνει ένας ιός ενδημικός δε σημαίνει ότι παύει να είναι και επικίνδυνος».

Γενικά, οι επιστήμονες δε συμφωνούν για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού ή για το πώς θα είναι η ζωή μας όταν γίνει ο ιός ενδημικός.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι μάσκες είναι πιθανό να συνεχίσουν να είναι ένα μόνιμο αξεσουάρ στα πρόσωπα των Ευρωπαίων, όπως συνέβαινε σε πολλές χώρες της Ασίας χρόνια πριν ξεσπάσει η πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ