Ο κρυφός πλούτος του Πούτιν – Το γιοτ, το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, τα ρολόγια

AP Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις, οι οποίες πλήττουν το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν – μία πολύ σπάνια κίνηση επιβολής κυρώσεων από στον προσωπικό πλούτο ενός ηγέτη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί στο CNN, οι επιπτώσεις των εν λόγω κυρώσεων μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό απλά συμβολικές.

Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν θεωρείται ότι διαθέτει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για το ακριβές ύψος της περιουσίας του, αλλά και το πού βρίσκεται.

Ο Πούτιν δε έχει αφήσει κανένα στοιχείο για την περιουσία του – κυρίως ακίνητα – η οποία είναι κρυμμένη πίσω από ένα δαιδαλώδες σύστημα off shore εταιρειών, που έχουν στήσει στενοί του συνεργάτες, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2016 από την έρευνα για τα Panama Papers.

Μεταξύ των πολυτελών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με συγγενείς και φίλους του Πούτιν, αλλά ποτέ άμεσα με τον ίδιο, βρίσκεται και ένα τεράστιο γιοτ αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και ένα παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα αποκλειστικά για ιδιωτική του χρήση.

Επίσημα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται ως ένα ταπεινός γραφειοκράτης. Το 2018, έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση, από την οποία προκύπτει ότι έχει ένα διαμέρισμα 74 τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Πετρούπολη, μαζί με δύο παλιά αυτοκίνητα της Σοβιετικής εποχής και ένα φορτηγό.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι ο ετήσιος μισθός του Ρώσου Προέδρου ανέρχεται στο – διόλου ευκαταφρόνητο για τα ρωσικά δεδομένα – ποσό των 140.000 το χρόνο, το οποίο βέβαια δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη δυνατότητά του να αγοράζει όλα τα πανάκριβα ρολόγια που διαθέτει.

«Η συλλογή των ρολογιών του Πούτιν που βλέπουμε αξίζει πολλές φορές το μισθό του», δήλωσε ένας από τους επικριτές του Ρώσου Προέδρου, ο επενδυτής, Bill Browder, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου το 2017. Εκτίμησε ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν αγγίζει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Μία θεωρία για το πώς κατάφερε να αποκτήσει τόσα χρήματα λέει ότι ουσιαστικά εκβιάζει τους ολιγάρχες με συλλήψεις ή και χειρότερα για να παίρνει μίζες ή μετοχές από τις εταιρείες τους.

Παρόλα αυτά, η προσπάθεια να εντοπιστεί η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδειχτεί σχεδόν μάταιη. Το περιοδικό, Forbes, το οποίο μετρά τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει ανακοινώσει ότι το να καταγράψει τον πλούτο του Ρώσου Προέδρου είναι «ίσως το μεγαλύτερο αίνιγμα στο κυνήγι πλούτου».

Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε επακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν, δε σημαίνει ότι και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ δε θα μπορούσαν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει. Μάλιστα, τονίζουν ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν – και ίσως έχει ήδη γίνει – για να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν και να τα «παγώσουν».

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων, θα σταματούσε τον Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ