Η Ρωσία αποκόβεται από τον παγκόσμιο ιστό

Φωτογραφία: Shutterstock

Η Μόσχα έχει αρχίσει να μπλοκάρει ή να περιορίζει την πρόσβαση στις Δυτικές τεχνολογικές πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένων, του Facebook και του Twitter, κόβοντας τη χώρα και τους πολίτες της από τον υπόλοιπο κόσμο με δραστικό τρόπο, καθώς εντείνεται η εισβολή στην Ουκρανία και αυξάνεται η παγκόσμια κατακραυγή.

Οι κινήσεις της Ρωσίας, πάντως, θυμίζουν έντονα την πολιτική για το διαδίκτυο που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια η Κίνα και, φυσικά, αποτελεί ένα τεράστιο χτύπημα στο όνειρο για ανοιχτό, παγκόσμιο διαδίκτυο.

Η Roskomnadzor, ο ρωσικός ρυθμιστής για θέματα τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook, χωρίς να διευκρινίζει αν το μέτρο θα επεκταθεί και στο Instagram ή το WhatsApp, τα οποία ανήκουν στην ίδια εταιρεία.

Κλειστό ήταν και το Twitter την περασμένη εβδομάδα, ενώ «πεσμένο» ήταν και το YouTube κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι η κυβερνητική λογοκρισία είχε φτάσει ακόμα και στη γνωστή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο.

Όσον αφορά στο TikTok, η Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκαν κάποια βίντεο από το κυβερνητικό σάιτ, RIA Novosti, με τη ρυθμιστική αρχή να υποστηρίζει ότι αυτό συνιστά «παραβίαση της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών».

Σε απάντησή του στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να κόψει το Facebook, ο Πρόεδρος των Διεθνών Υποθέσεων, Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι αυτή η κίνηση της Ρωσίας εξυπηρετεί μόνο το σκοπό του να «κόψει το ρωσικό λαό από αξιόπιστες πληροφορίες» και «να τους στερήσει την επαφή με τους καθημερινούς τρόπους σύνδεσης με την οικογένεια και τους φίλους τους».

Με δελτίο Τύπου, η ρυθμιστική αρχή, Roskomnadzor κατηγόρησε το Facebook για καμιά εικοσαριά «διακρίσεις» από το 2020. Ενώ άσκησε κριτική στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη για την απόφασή του να περιορίσει την πρόσβαση στα Ρωσικά κρατικά δίκτυα, όπως το Sputnik και το Russia Today.

Η πρόσβαση των Ρώσων πολιτών στο διαδίκτυο απειλείται με διάφορους τρόπους. Όπως όλα δείχνουν η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς η συνδεσιμότητα στο Ίντερνετ έχει αρχίσει να επηρεάζεται σημαντικά εξ αιτίας την εισβολής.

Η Cogent Communications, ένας διεθνής πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι διακόπτει τις υπηρεσίες της στη Ρωσία.

Πάντως, η απόφαση της Μόσχας να μπλοκάρει το Facebook θυμίζει πολύ αντίστοιχες κινήσεις στο παρελθόν της Κίνας, η οποία έχει παρουσιάσει τη δική της έκδοση ενός λογοκριμένου διαδικτύου για τους κατοίκους της χώρας. Οι προσπάθειες του Πεκίνου είχαν ξεκινήσει από το 2009, όταν μπλόκαραν το Facebook εν μέσω των τότε διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση μπλόκαρε επίσης το Twitter λίγο μετά και την Google το 2014.

Εν τέλει, όμως, οι κινήσεις αυτές του Κρεμλίνου μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, καθώς πολλές εταιρείες είναι πιθανό να αναστείλουν τη λειτουργία τους εξ αιτίας της έλλειψης κοινωνικών δικτύων, στα οποία δε θα μπορούν, για παράδειγμα, να διαφημιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ