Η Ρωσία αναμένεται να χρεοκοπήσει μέσα στις επόμενες μέρες

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν/ INTIME NEWS

Το πιο καθαρό σήμα ότι πρόκειται σύντομα να χρεοκοπήσει έστειλε η Ρωσία – κάτι που αν συμβεί θα είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους από την εποχή των Μπολσεβίκων, πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Τα μισά αποθεματικά της χώρας στο εξωτερικό – περίπου 315 δισεκατομμύρια δολάρια – έχουν παγώσει από τις κυρώσεις Δυτικών χωρών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ. Πράγμα που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι η Μόσχα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε πιστωτές «χωρών που δεν είναι φιλικές» σε ρούβλια έως ότου αρθούν οι κυρώσεις.

Η κίνηση αυτή πιθανότατα θα κάνει τις εταιρείες αξιολόγησης να θεωρήσουν ότι η Ρωσία χρεοκόπησε, αφού δεν κατάφερε να αποπληρώσει χρέος που εκδόθηκε σε δολάρια ή σε ευρώ με άλλο νόμισμα, όπως το ρούβλι ή το Κινεζικό γουάν.

Ενδεχόμενη χρεοκοπία θα κάνει τους εναπομείναντες επενδυτές στη Μόσχα να αποχωρήσουν, απομονώνοντας περαιτέρω την παραπαίουσα οικονομία της.

Η χρεοκοπία είναι πιθανό να γίνει αύριο όταν η Μόσχα θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 117 εκατομμύρια δολάρια για τόκους σε κυβερνητικά ομόλογα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan Chase. Και παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει προχωρήσει από το 2018 σε εκδόσεις ομολόγων σε διάφορα νομίσματα, οι συγκεκριμένες πληρωμές πρέπει να γίνουν σε δολάρια.

Η Κριστίνα Γεοργκίεβα, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε την Κυριακή ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη». Όπως εξήγησε, «η Ρωσία διαθέτει τα χρήματα για να αποπληρώσει τα ομόλογά της, όμως δεν έχει πρόσβαση σε αυτά».

Την περασμένη εβδομάδα, η Fitch υποβάθμισε τα ρωσικά ομόλογα λέγοντας ότι η προθυμία και η δυνατότητα της Μόσχας να εξυπηρετήσει το χρέος της έχει υπονομευτεί και ότι η χρεοκοπία «ελλοχεύει». Ο οίκος αξιολόγησης, μάλιστα, είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να αποπληρώσει κάποιες χώρες – πιστωτές σε ρούβλια.

Αναλυτές θεωρούν ότι η ενδεχόμενη χρεοκοπία ήδη αντανακλάται στην τιμή των ρωσικών ομολόγων σε δολάρια, τα οποία έχουν καταρρεύσει στα μόλις 20 σεντς ανά δολάριο.

Οι πληρωμές των επιτοκίων, πάντως, έχουν και μία περίοδο χάριτος 30 ημερών, ωστόσο οι Οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν να κηρύξουν τη Ρωσία σε χρεοκοπία πριν λήξει αυτή η περίοδος, σε περίπτωση που η Μόσχα ξεκαθαρίσει δεν έχει κανέναν σκοπό να αποπληρώσει το χρέος.

Η τελευταία φορά που χρεοκόπησε η Ρωσία – σε εσωτερικό χρέος – ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έφερε η κατάρρευση των τιμών εμπορευμάτων το 1998. Όμως, η τελευταία χρεοκοπία ήταν στην πραγματικότητα το 1919 όταν ο Λένιν αποφάσισε να μην πληρώσει ομόλογα που είχαν εκδώσει οι Τσάροι.

ΣΧΕΤΙΚΑ