Ο «οικονομικός πόνος» του ρωσικού πολέμου παίρνει σάρκα και οστά

AP Photo

Μειωμένη χρήση αερίου, κουπόνια για φαγητό και πείνα: οι «οικονομικός πόνος» του ρωσικού πολέμου παίρνει σάρκα και οστά.

Καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί πολίτες βυθίζονται στην απελπισία και ξεμένουν από φαγητό και φάρμακα. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά προβλήματα επεκτείνεται και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι προβλέψεις ανάπτυξης όλων των χωρών έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ενώ ο κίνδυνος να πέσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση το 2023 έχει αυξηθεί στο 35%, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Όμως, ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι πλέον μία θεωρητική έννοια ή μία ανησυχία των οικονομολόγων για το μέλλον ώστε να συζητηθεί σε κάποιο φόρουμ για τους επενδυτές. Είναι χειροπιαστός. Έχει φτάσει. Και πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι κυρώσεις και άλλες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν εκτοξεύσει τις τιμές καταναλωτή σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το πετρέλαιο και άλλα προϊόντα καταγράφουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Το κόστος των τροφίμων επιβαρύνεται και από την αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου, με συνέπεια να αυξάνονται οι φόβοι ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μίας επισιτιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, η γαλλική κυβέρνηση σκέφτεται να θεσπίσει κουπόνια τροφίμων ώστε να βοηθήσει τους πιο αδύναμους πολίτες, ενώ στελέχη εταιρείας εμπορίας καυσίμων δήλωναν ότι ίσως χρειαστεί να μπει πλαφόν στην αγορά πετρελαίου, εξ αιτίας της χαμηλής προσφοράς.

Στην Ουκρανία, η κατάσταση παραμένει απελπιστική και, δυστυχώς, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Εκατομμύρια πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού σε Χάρκοβο και Σούμι βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Και ενώ εξαντλούνται και τα αποθέματα φαρμάκων σε πολλές περιοχές, ακόμα και οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις συνέπειες της ουκρανικής εισβολής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του σκέφτεται τη θέσπιση κουπονιών τροφίμων, αποκαλώντας το πρόβλημα ως «παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευτεί καθώς η προσφορά από Ρωσία και Ουκρανία έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Μαζί, οι δύο χώρες εξάγουν το 30% του σίτου.

Οι συνέπειες έχουν ξεφύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν φτάσει μέχρι και τις αμερικανικές ακτές, καθώς οι τιμές τροφίμων στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 1% το Φεβρουάριο, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση η άνοδος έφτασε το 7,9% - η σημαντικότερη από τον Ιούλιο του 1981.

ΣΧΕΤΙΚΑ