Τι θα κάνει ο Ρώσος αγοραστής των McDonald’s

McDonald's/ Φωτογραφία AP

Ντόπιο αγοραστή για τα καταστήματά της στη Ρωσία βρήκε η McDonald’s, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία των εστιατορίων της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αλεξάντερ Γκοβόρ, ο οποίος λειτουργεί 25 εστιατόρια McDonald’s στη Σιβηρία θα αναλάβει τα εστιατόρια και το προσωπικό της εταιρείας, με νέο όνομα, σύμφωνα με ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας.

Ο κολοσσός των ταχυφαγείων δεν αποκάλυψε την τιμή της εξαγοράς, αλλά προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι απώλειες από την πώληση θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η McDonald’s λειτουργεί στη Ρωσία εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Το πρώτο εστιατόριο άνοιξε στη Μόσχα το 1990 για να συμβολίσει τη μείωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου.

Ένα χρόνο μετά, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και η Ρωσία άνοιξε την οικονομία της σε εταιρείες από τη Δύση. Τρεις και πλέον δεκαετίες μετά, όλο και περισσότερες δυτικές εταιρείες αποχωρούν από τη χώρα εξ αιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν και οι οποίες δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους.

Η McDonald’s, που διέθετε περίπου 850 εστιατόρια στη χώρα, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκαν στη μητρική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία – που πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές – θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Γκοβόρ έχει λάβει άδεια λειτουργίας από τη McDonald’s από το 2015. Είναι, επίσης, συνιδρυτής των διυλιστηρίων, Neftekhimservice, μέλος του διοικητικού συμβουλίου μίας εταιρείας, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, Park Inn, αλλά και ιδιοκτήτης ιδιωτικών κλινικών στη Σιβηρία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πώληση των εστιατορίων, οι 62.000 υπάλληλοι στη Ρωσία θα πρέπει να μείνουν στη δουλειά τους για τουλάχιστον δύο χρόνια με τον ίδιο μισθό, ενώ ο κ. Γκοβόρ θα πληρώνει τους μισθούς των εταιρικών υπαλλήλων στη Ρωσία έως ότου ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Η McDonald’s θα διατηρήσει την επωνυμία της στη χώρα, ενώ τα υπάρχοντα εστιατόρια θα πρέπει να αλλάξουν όνομα, λόγκο και μενού.

Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης, ο διευθύνων σύμβουλος, Κρις Κεμπσζίνσκι, χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικά δύσκολη», όμως, όπως εξήγησε, η εταιρεία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τη διεθνή κοινότητα και τις ηθικές της αξίες.

Η απόφαση της McDonald’s να αποχωρήσει είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε από τον πολιτικό κόσμο της Ρωσίας, αλλά και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας.

Κατά την περυσινή χρονιά, η McDonald’s έκανε το 9% του τζίρους της από τις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ