Το σχέδιο της Ρωσίας για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να παρακάμψει τις κυρώσεις

Φωτογραφία: Shutterstock

Ένα νέο σύστημα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας στην προσπάθειά του να προχωρήσει κανονικά στις πληρωμές ομολόγων που έχουν εκδοθεί και, ταυτόχρονα, να παρακάμωει τις Δυτικές κυρώσεις, με τον ίδιο περίπου τρόπο που επιχειρεί να το κάνει όταν ζητά πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ο Αντόν Σιλουάνοφ, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται ένα σχέδιο αντίστοιχο του σχεδίου για αγορές φυσικού αερίου, ώστε οι ξένες εταιρείες να αγοράζουν το αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει ότι η Μόσχα θα ζητήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια ανοίγοντας λογαριασμούς στην Gazprombank. Ο τρόπος θα ήταν πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ στην Gazprombank, τα οποία στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα θα μετέτρεπε σε ρούβλια.

Όπως είπε ο Σιλουάνοφ, ο νέος τρόπος πληρωμής των ομολόγων θα λειτουργεί περίπου στην ίδια λογική, αλλά αντίστροφα και με τρόπο που να προσπερνά την Δυτική υποδομή πληρωμών.

Η προτεινόμενη λύση είναι οι επενδυτές να υποχρεωθούν να ανοίξουν ένα λογαριασμό σε ξένο νόμισμα και ένα λογαριασμό σε ρούβλια σε μία Ρωσική τράπεζα.

Στη συνέχεια, η Μόσχα θα κάνει τις πληρωμές σε ρούβλια, τα οποία θα μετατρέπονται σε ξένο νόμισμα μέσω της Ρωσικής υποδομής πληρωμών και θα μεταφέρονται στον λογαριασμό που θα έχουν οι κάτοχοι ομολόγων σε ξένο νόμισμα για να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου μηχανισμού, ο οποίος, πρόσθεσε ότι θα είναι έτοιμος και σε λειτουργία στην επόμενη πληρωμή κουπονιού στις 23 – 23 Ιουνίου.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μία στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν τη Ρωσία σε μία ιστορική χρεοκοπία, καθώς δεν έδωσαν παράταση στην εξαίρεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει πληρωμές ομολόγων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένα νομίσματα έως τα τέλη του έτους, με κάποιους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δε θα καταφέρει να κάνει τις πληρωμές χωρίς αυτή την αμερικανική εξαίρεση στην Κεντρική της Τράπεζα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από ενδεχόμενη ρωσική χρεοκοπία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της, ωστόσο οι πληρωμές θα γίνονται σε ρούβλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ