Μασκ: Τα νέα εργοστάσια της Tesla χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Έλον Μασκ/ Φωτογραφία AP

Τα νέα εργοστάσια της Tesla στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες «χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Έλον Μασκ εξ αιτίας των ελλείψεων σε μπαταρίες και των προβλημάτων ανεφοδιασμού στην Κίνα.

Ο δισεκατομμυριούχος αποκάλεσε επίσης τα εργοστάσια στο Βερολίνο και στο Όστιν του Τέξας «γιγαντιαίους φούρνους χρημάτων».

Τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και τα lockdown στην Κίνα φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάη όπου η Tesla έχει ένα τεράστιο εργοστάσιο, έχουν δυσχεράνει πάρα πολύ τη λειτουργία των εργοστασίων. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Έλον Μασκ προειδοποίησε τους εργαζόμενους για μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας, επειδή έχει «κακό προαίσθημα» για την οικονομία.

«Τα εργοστάσια στο Βερολίνο και το Όστιν είναι γιγαντιαίοι φούρνοι χρήματος αυτή τη στιγμή. Είναι σα να ακούς έναν εκκωφαντικό ήχο, των χρημάτων που καίγονται», είπε ο επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Και πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια «χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή. Τα έξοδα είναι τεράστια και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έσοδα».

Στην αποκαλυπτική συνέντευξή του, ο Έλον Μασκ αποκάλυψε ότι τα αποκαλούμενα γιγαντιαία-εργοστάσια παλεύουν να αυξήσουν την παραγωγή τους από τότε που άνοιξαν, δηλαδή στις αρχές της χρονιάς.

Αυτή τη στιγμή, το εργοστάσιο της Tesla στο Όστιν παράγει «ελάχιστα» αυτοκίνητα, εν μέρει επειδή κάποια από τα εξαρτήματα των μπαταριών «έχουν κολλήσει» σε ένα Κινέζικο λιμάνι «χωρίς κανένας να μπορεί να μετακινήσει το φορτίο».

Ωστόσο, ο Μασκ εκτίμησε ότι το πρόβλημα «θα διορθωθεί πολύ σύντομα», αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές στην Κίνα επέβαλαν αυστηρό lockdown σε διάφορες πόλεις στις αρχές της χρόνιας, λόγω της αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» που ακολουθεί η χώρα.

Οι σκληροί περιορισμοί επιβλήθηκαν στην μετακίνηση των πολιτών, αλλά και των προϊόντων, μεταξύ τους και στον κόσμο της Σαγκάης και ειδικά στις οικονομικές, βιομηχανικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Ο ίδιος ο Μασκ παραδέχτηκε ότι τα μέτρα στη Σαγκάη ήταν «πάρα πολύ δύσκολα» για την Tesla, η οποία αναγκάστηκε ουσιαστικά να σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της για εβδομάδες.

Το εργοστάσιο θα παραμείνει επίσης κλειστό για δύο εβδομάδες τον επόμενο μήνα, επειδή θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης, με στόχο να αυξηθεί η παραγωγική του δυνατότητα και να φτάσει τα 22.000 οχήματα την εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla αύξησε τις τιμές όλων των αυτοκινήτων που πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά περίπου 5% εξ αιτίας της αύξησης του κόστους πρώτων υλών, περιλαμβανομένων του αλουμινίου και του λιθίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ