Γιατί έκανε πίσω ο Έλον Μασκ για την αγορά του Twitter

Ο Έλον Μασκ/ Φωτογραφία AP

Όταν ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εξαγοράσει το Twitter πριν από περίπου 90 ημέρες, ο κόσμος – και οι χρηματιστηριακές αγορές – ήταν τελείως διαφορετικές.

Η τιμή του δείκτη S&P 500 ήταν 14% υψηλότερα σε σχέση με σήμερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είχαν ωθήσει τους επενδυτές σε πωλήσεις, όμως το συναίσθημα δεν είχε καταρρεύσει.

Ταυτόχρονα, η Tesla, η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων που είναι η βασική πηγή εισοδήματος του Μασκ, ετοιμαζόταν να ανακοινώσει κέρδη – ρεκόρ.

Έκτοτε, όμως, η Wall Street και οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αλλάξει πολύ. Οι μετοχές διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και η Tesla έχει ξεκινήσει τις απολύσεις εργαζομένων, μετά τη δήλωση του Μασκ ότι… έχει «πολύ κακό προαίσθημα» για την οικονομία. Όσο για το δεύτερο εξάμηνο, το καλύτερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι απρόβλεπτο.

Σε αυτό το κλίμα, η προσφορά του Μασκ να πληρώσει 44 δισεκατομμύρια δολάρια για το Twitter προσφέροντας 54,20 δολάρια για κάθε μετοχή του κοινωνικού δικτύου φαίνεται πολύ υψηλή – και ο Μασκ, όπως ήταν αναμενόμενο, θέλει να την ακυρώσει.

Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε την προσπάθεια να αποχωρήσει από τη συμφωνία ισχυριζόμενος ότι «υπήρξαν παραβάσεις σε διάφορα σημεία» της αρχικής συμφωνίας των δύο πλευρών.

Εδώ και εβδομάδες, ο Μασκ εκφράζει ανησυχίες, χωρίς να διαθέτει κανένα στοιχείο, ότι υπάρχουν περισσότεροι λογαριασμοί spam και bots στην πλατφόρμα από όσους ισχυρίζεται το Twitter. Φυσικά, αναλυτές, αλλά και άνθρωποι που διαθέτουν κοινή λογική καταλάβαιναν ότι αυτό ήταν ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει από τη συμφωνία, η οποία πλέον φαντάζει και μη-συμφέρουσα.

Η προσφορά του Μασκ για την εξαγορά του Twitter περιείχε premium 54% στην τιμή της μετοχής πριν αποκαλυφθεί το μερίδιο που είχε ήδη αποκτήσει ο επιχειρηματίας και premium 38% μετά την αποκάλυψη τον περασμένο Απρίλιο.

Στις αρχές Ιουλίου, οι μετοχές του Twitter διαπραγματεύονταν στα 38,23 δολάρια, με πτώση 12% από τις αρχές του χρόνου και 30% χαμηλότερα από την τιμή που είχε προσφέρει ο Μασκ για να τις αγοράσει.

Αν δεν είχε γίνει η προσφορά, οι μετοχές του κοινωνικού δικτύου ίσως να διαπραγματεύονταν χαμηλότερα, δεδομένου ότι και οι μετοχές άλλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις αρχές της χρονιάς. Η μετοχή της Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, έχει βουλιάξει κατά 50% και του Snapchat κατά 68%.

Η μετοχή της Tesla, από την άλλη, στην οποία ο Μασκ βασίζεται για να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση και να πάρει δάνειο για να αγοράσει το Twitter, έχει επίσης βουλιάξει κατά 30% από τις αρχές Απριλίου, επηρεασμένη, πέραν των κακών αποτελεσμάτων, και από το φιάσκο του Twitter.

Όπως και να έχει το θέμα, σύντομα ξεκινάει μία δικαστική μάχη μεταξύ του Twitter και του Έλον Μασκ, που πιθανότατα θα έχει αρκετά και ενδιαφέροντα επεισόδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ