Υποχωρεί από τη λίστα των πλουσιότερων στον κόσμο ο Μπιλ Γκέιτς

Φώτο: Associated Press

Ο συνιδρυτής της Microsoft και γνωστός φιλάνθρωπος, Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την προσωπική του περιουσία στο ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο αυξάνει διαρκώς τη δράση του εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα με την πανδημία, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη τόνισε ότι θεωρεί «υποχρέωση» του να επιστρέψει τα χρήματά του στην κοινωνία.

Το ίδρυμά του, μία από τις σημαντικότερες φιλανθρωπίες στον κόσμο, σκοπεύει να αυξήσει τις πληρωμές κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας, δηλαδή από τα περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο έως το 2026.

Οι δράσεις του ιδρύματος επικεντρώνονται κυρίως σε προγράμματα που αφορούν τη βελτίωση της υγείας, την ισότητα των φύλων και την εκπαίδευση και διάφορες άλλες δράσεις.

Ο συνιδρυτής της Microsoft και η πρώην σύζυγός του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, έχουν δεσμευτεί να δώσουν σχεδόν το σύνολο της τεράστιας περιουσίας τους στο ίδρυμα που έφτιαξαν μαζί πριν από 20 χρόνια, καθώς και σε μία σειρά από άλλες φιλανθρωπίες.

Υπενθυμίζεται ότι το ζευγάρι ανακοίνωσε το διαζύγιό του το Μάιο του 2021, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να μοιράζονται την Προεδρία του ιδρύματος για δύο χρόνια υπό δοκιμή.

Μετά το πέρας των δύο ετών, η Μελίντα έχει την επιλογή να παραιτηθεί και να λάβει μία πληρωμή από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του Προέδρου του ιδρύματος.

Με την περιουσία του να εκτιμάται στα 114 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μπιλ Γκέιτς είναι αυτή τη στιγμή ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα που καταρτίζεται το οικονομικό πρακτορείο, Bloomberg, για τους δισεκατομμυριούχους, με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του να σχετίζεται με μετοχές της Microsoft.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του εκτιμάται στα 118 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο, ο ίδιος ο Μπιλ Γκέις λέει ότι δε σκοπεύει να μείνει στη λίστα των πλουσιότερων για πάντα.

«Θα κατέβω χαμηλότερα (στη λίστα) και τελικά θα βγω από τη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μπιλ Γκέιτς.

Και πρόσθεσε: «Έχω την υποχρέωση να επιστρέψω τους πόρους που διαθέτω στην κοινωνία με τρόπο ώστε να επηρεάσουν όσο γίνεται περισσότερο της ζωές των ανθρώπων. Ελπίζω ότι και άλλοι που διαθέτουν τεράστιες περιουσίες και προνόμια να κάνουν το ίδιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ