Πρόστιμο – μαμούθ στην Κιμ Καρντάσιαν για κρυπτονομίσματα

Φώτο: Shutterstock

Πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια δέχτηκε να πληρώσει η Κιμ Καρντάσιαν στις αμερικανικές αρχές ως διακανονισμό, καθώς δεν είχε αποκαλύψει ότι έλαβε αμοιβή για να προωθήσει κρυπτονομίσματα στο λογαριασμό της στο Instagram.

Η σταρ των ριάλιτι σόου, ινφλουένσερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιχειρηματίας – της οποίας η περιουσία εκτιμάται ότι αγγίζει τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια – συμφώνησε να πληρώσει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ποσό των 1,26 εκατ. δολαρίων για να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

Η σταρ των ριάλιτι έλαβε ως πληρωμή 250.000 δολάρια για να ποστάρει για τα κρυπτονομίσματα στο λογαριασμό της στο Instagram από την εταιρεία EthereumMax τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα, η Καρντάσιαν ρωτούσε τα εκατομμύρια ακολούθους της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Παιδιά, έχετε πάρει κρυπτονομίσματα;».

Στην ανάρτηση που είχε hashtag «#ad» περιλαμβανόταν και ένας σύνδεσμος που οδηγούσε στην ιστοσελίδα της EthereumMax και, στη συνέχεια, σε οδηγίες για να αγοράσει όποιος ήθελε κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το γεγονός ότι δεν αποκάλυψε την πληρωμή που έλαβε αποτελεί παραβίαση των νόμων για τη χρηματιστηριακή αγορά.

«Η περίπτωση αυτή μας υπενθυμίζει ότι όταν οι διάσημοι ή οι ινφλουένσερς προωθούν μία επένδυση ως ευκαιρία, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, αυτό δε σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα είναι κατάλληλα για όλους τους επενδυτές», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Καρντάσιαν, η οποία έχει περισσότερους από 330 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, συμφώνησε επίσης να μην προωθεί κρυπτονομίσματα για τουλάχιστον τρία χρόνια και να συνεργαστεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά στην έρευνά της. Παρόλα αυτά, δεν παραδέχτηκε ούτε διέψευσε τους ισχυρισμούς της Επιτροπής.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη σταρ δήλωσε ότι «η Καρντάσιαν συνεργάστηκε πλήρως με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την αρχή και συνεχίζει να επιθυμεί να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την έρευνα για το ζήτημα».

Και πρόσθεσε ότι «θέλει να αφήσει την υπόθεση πίσω της και να αποφύγει οποιαδήποτε διαμάχη. Η συμφωνία που έκανε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της επιτρέπει να κάνει ακριβώς αυτό και να συνεχίσει κανονικά τις πολλές και ποικίλες επιχειρηματικές της δραστηριότητες».

Πέρυσι, ο Τσαρλς Ράντελ, που ήταν επικεφαλής τότε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των της Βρετανίας άσκησε σε ομιλία του δημόσια κριτική στην Καρντάσιαν όταν είχε ποστάρει τη διαφήμιση της EthereumMax.

ΣΧΕΤΙΚΑ