Σε φιλανθρωπίες θα δώσει την περιουσία του ο Τζεφ Μπέζος

AP Images

Σε φιλανθρωπίες θα δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο Τζεφ Μπέζος κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως είπε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN προσθέτοντας ότι θα αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη στήριξη ανθρώπων που μπορούν να ενώσουν την ανθρωπότητα εν μέσω των βαθιών κοινωνικών και πολιτικών διχασμών.

Παρότι ο ιδρυτής της Amazon δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αυτή ήταν η πρώτη φορά που δεσμεύτηκε – όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και άλλοι δισεκατομμυριούχοι – να δώσει την περιουσία του σε φιλανθρωπίες. Αρκετοί είχαν στο παρελθόν ασκήσει κριτική στον Τζεφ Μπέζος, επειδή δεν είχε υπογράψει την Giving Pledge, τη σύμβαση των δισεκατομμυριούχων για δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μιλώντας για πρώτη φορά με τη σύντροφό του στο αμερικανικό δίκτυο, ο Μπέζος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες, όπως άλλοι δισεκατομμυριούχοι, ενώ τόνισαν ότι μεταξύ των άλλων σχεδίων που έχει το ζευγάρι, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το πώς θα μοιραστεί η τεράστια περιουσία του τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη.

Ο Μπέζος έχει δωρίσει 10 δισ. δολάρια κατά τα τελευταία δέκα χρόνια – ήτοι το 8% της περιουσίας του – στο ίδρυμά του, Bezos Earth Fund, στο οποίο συμπροεδρεύει με τη σύντροφό του, Σάντσεθ.

Και παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας του – παραιτήθηκε το 2021 – αλλά παραμένει εκτελεστικός Πρόεδρος, ο Μπέζος ασχολείται ενεργά με την περιβαλλοντική πολιτική της Amazon. Η εταιρεία είναι μία από τις τουλάχιστον 300 που έχουν δεσμευτεί να έχουν ουδέτερο αποτύπωμα έως το 2040, σύμφωνα με τις αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Ο Τζεφ Μπέζος περιέγραψε την φιλανθρωπική του στρατηγική με τις μακροχρόνιες προσπάθειές του να χτίσει το γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου και του cloud, την Amazon, που τον έχει κάνει έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Πρόσθεσε δε ότι παρότι δωρίσει δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπίες, συνεχίζει να προσπαθεί να αυξήσει το εισόδημά του. η στρατηγική του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή της πρώην συζύγου του, η οποία πρόσφατα δώρισε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 465 οργανώσεις σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Πάντως, στην ίδια συνέντευξη, ο Τζεφ Μπέζος προειδοποίησε ότι έρχεται ύφεση και προειδοποίησε τους επιχειρηματίες, αλλά και τους καταναλωτές να αναβάλουν μεγάλες αγορές, σημαντικές επενδύσεις και κεφαλαιακές τοποθετήσεις για ένα διάστημα έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ