Τι κρύβεται πίσω από τις απολύσεις των τεχνολογικών κολοσσών

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί/ Φωτογραφία shutterstock

Οι πρώτες απολύσεις στην Amazon έγιναν γνωστές από αναρτήσεις χρηστών στο LinkedIn, όμως αμέσως μετά επιβεβαιώθηκαν από το διευθυντή της εταιρείας. Εργαζόμενοι στο Twitter, το Meta, την Coinbase και το Snap έχουν γράψει στα προφίλ τους ότι αναζητούν επαγγελματικές εταιρείες, ενώ παγκοσμίως έχουν χαθεί πάνω από 120.000 θέσεις εργασίας στον τομέα.

Οι τεχνολογικές εταιρείες απολύουν για διάφορους λόγους, όμως για όλες ισχύει μία συγκεκριμένη συνθήκη. Κατά την πανδημία, ο κύκλος εργασίας των εν λόγω εταιρειών εκτοξεύτηκε και τα στελέχη πίστευαν ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα. Η Meta, για παράδειγμα, είχε κάνει 15.000 προσλήψεις εκείνη τη χρονιά. Τώρα, τα στελέχη λένε ότι δεν υπολόγισαν σωστά τις ανάγκες για εργατικό δυναμικό.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το θέμα των διαφημίσεων. Οι διαδικτυακές διαφημίσεις αποτελούν μεγάλο μέρος των εσόδων των τεχνολογικών εταιρειών, όμως η κατάσταση έχει δυσκολέψει πάρα πολύ. Για παράδειγμα, η Apple δυσκόλεψε πολύ τον εντοπισμό της δραστηριότητας των χρηστών από εταιρείες και την πώληση των δεδομένων τους στους διαφημιστές.

Έτσι, με το που ξεκίνησε η κρίση, όλες οι εταιρείες μείωσαν τις διαφημιστικές δαπάνες, ενώ ο τεχνολογικός τομέας έχει χτυπηθεί και από τις διαρκείς αυξήσεις των επιτοκίων.

«Κανένας τεχνολογικός κολοσσός δεν έχει ανοσία στη δραματική μείωση των κερδών», τονίζουν οι ειδικοί, ενώ αυτή τη στιγμή η μόνη εταιρεία που συνεχίζει τις προσλήψεις είναι η Apple, αλλά «πολύ προσεκτικά», όπως δήλωσε ο Τιμ Κουκ…

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την πίεση για μείωση του κόστους, κατηγορώντας τις εταιρείας ότι άργησαν να καταλάβουν και να προετοιμαστούν για την επιβράδυνση της οικονομίας που έρχεται. Με ανοιχτή επιστολή στην Alphabet, μητρική της Google και του YouTube, ο ακτιβιστής – επενδυτής, Σερ Κρίστοφερ Χον, κάλεσε την εταιρεία να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Ο Μασκ απέλυσε τους μισούς εργαζομένους του Twitter θεωρώντας ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης τους κόστους, ενώ κάλεσε όσους έμειναν να δεσμευτούν σε «ακραίες» συνθήκες εργασίας και εξαντλητικά ωράρια.

Επίσης, πολλοί επενδυτές θεωρούν μη βιώσιμους τους μισθούς του τεχνολογικού κλάδου και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Ενώ αρκετοί θεωρούν ότι ¨κάποιες εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η Amazon ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 10.000 απολύσεις, νούμερο που αντιστοιχεί στο 3% του δυναμικού της και πρόκειται για τις σημαντικότερες περικοπές στην ιστορία της εταιρείας.

Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το μαζικό κύμα απολύσεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς μπορεί να σημάνει ένα νέο ξεκίνημα, καθώς ταλαντούχοι υπάλληλοι είναι πιθανό να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις με πρωτοποριακές ιδέες και προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ