Οι απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα θυμίζουν τη Μεγάλη Ύφεση

Φώτο: Shutterstock

Οι απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος πλησιάζουν – σε ετήσια βάση – τα νούμερα που οι ειδικοί θυμούνται από τις εποχές της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1920, όμως παραμένουν χαμηλότερα από την περίοδο 2008 – 2009 και πολύ χαμηλότερα από τις αρχές του αιώνα όταν έσκασε η φούσκα των τεχνολογικών.

Συγκεκριμένα, οι κολοσσοί της τεχνολογίας βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματική πτώση των τιμών των μετοχών του, με τον πληθωρισμό, με την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και με μία πιθανή ύφεση, με αποτέλεσμα να έχουν ανακοινώσει ήδη πάνω από 60.000 απολύσεις και όλα δείχνουν ότι δε θα σταματήσουν εδώ.

Συγκριτικά, πάνω από 65.000 θέσεις εργασίας χάνονταν κάθε χρόνο την περίοδο της ύφεσης, 2008 – 2009. Ενώ όταν έσκασε η φούσκα των τεχνολογικών εταιρειών την περίοδο 2001 – 2002 χάθηκαν συνολικά από τον τομέα περίπου 300.000 θέσεις εργασίας στο διάστημα των δύο ετών.

Έμπειροι αναλυτές της Σίλικον Βάλεϊ και ειδικοί εκτιμούν ότι η τωρινή κρίση δεν μοιάζει με τη φούσκα που έσκασε το 2001 και το 2002, επειδή πολλές από τις εταιρείες που κατέρρευσαν τότε δεν ήταν «πραγματικές» εταιρείες. Και παρά το γεγονός ότι ποικίλουν οι απόψεις για τη διάρκεια της κρίσης, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι επιπτώσεις του θα είναι σημαντικές και θα επηρεάσουν τους εργαζομένους και, γενικά, όσους ασχολούνται με τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Και εξηγούν ότι κατά την τωρινή κρίση, κάποιες εταιρείες αναπτύχθηκαν υπερβολικά γρήγορα ή προχώρησαν σε μαζικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε ίσως χρειάζεται να κάνουν μία επανεκκίνηση για να επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι προσφέρουν πραγματικά προϊόντα και επιχειρήσεις, οπότε έχουν και εισόδημα.

Πολλοί πάντως δεν εξεπλάγησαν από την κρίση στον τεχνολογικό τομέα. Όπως λένε, «η Σίλικον Βάλεϊ» κάνει κύκλους. Τη μία ανεβαίνει, την άλλη πέφτει και αυτό συμβαίνει με μία συχνότητα δεκαετίας.

Άλλοι θεωρούν ότι η τωρινή κρίση βρίσκεται μόνο στο ξεκίνημά της και πιστεύουν ότι όλες οι τεχνολογικές εταιρείες, από την μικρότερη έως τη μεγαλύτερη, θα νοιώσουν την επίδρασή της, όμως τελικά ο τομέας θα την ξεπεράσει και θα βγει δυνατότερος.

Ο αριθμός των φετινών απολύσεων εργαζομένων πλησιάζει τον αριθμό των απολύσεων την εποχή που ξέσπασε η πανδημία του Covid. Το 2020, 83.000 εργαζόμενοι στον τεχνολογικό τομέα έχασαν τη δουλειά τους.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ