fbpxΑμοιβή για να βρει εργαζομένους προσφέρει η Foxconn | Economistas.gr
Skip to main content

Αμοιβή για να βρει εργαζομένους προσφέρει η Foxconn

Αμοιβή για να βρει εργαζομένους προσφέρει η Foxconn
iPhone 14/ Φωτογραφία AP

Η Foxconn, η εταιρεία κατασκευής προϊόντων της Apple, εντείνει τις προσπάθειές της να βρει εργαζομένους, μετά την αναταραχή των τελευταίων ημερών στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής iPhone στον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε, λοιπόν, οι εργαζόμενοι που θα συστήνουν ένα φίλο τους ή μέλος της οικογένειας τους για να εργαστούν στο εργοστάσιο Ζενγκζού της Κίνας θα λαμβάνουν δώρο 1.000 γουάν, περίπου 141 δολάρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, BBC, οι εργαζόμενοι που θα συστήνουν ένα νέο υπάλληλο θα παίρνουν 500 γουάν αν παραμείνει για 15 μέρες στην εταιρεία και άλλα 500 γουάν αν μείνει για ένα μήνα.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας, όταν θυμωμένοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τα προστατευτικά μέτρα, ενώ ήδη η Apple έχει προειδοποιήσει για καθυστερήσεις στις παραδόσεις του νέου iPhone 14.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Foxconn ζήτησε συγγνώμη για το «τεχνικό λάθος» στο σύστημα πληρωμών, μετά τις διαδηλώσεις στο εργοστάσιο της Ζενγκζού για τους περιορισμούς λόγω Covid, αλλά και την καθυστέρηση στις πληρωμές.

Όλα ξεκίνησαν με τις διαμαρτυρίες εκατοντάδες εργαζομένων και τις συμπλοκές τους έξω από το εργοστάσιο με μέλη της ασφάλειας. Στα τέλη Οκτωβρίου, βίντεο που έκανε το γύρο των κοινωνικών δικτύων έδειχνε ανθρώπους να πηδάνε τους φράχτες του εργοστασίου, μετά την επιβολή ενός ακόμα λοκ ντάουν. Τότε, η Foxconn προσέλαβε νέους εργάτες δίνοντας τους υπόσχεση για γενναιόδωρα μπόνους.

Παρόλα αυτά, ένας υπάλληλος είπε στο BBC ότι τα συμβόλαια αυτά άλλαξαν και οι υπάλληλοι «δεν πήραν ποτέ τα επιπλέον χρήματα που τους υποσχέθηκαν» και πρόσθεσε ότι τους έβαλαν και σε καραντίνα χωρίς φαγητό.

Πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι διαδηλώσεις και τα λοκ ντάουν του Covid επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή στη γνωστή ως «πόλη του iPhone» εν όψει, μάλιστα, της εορταστική περιόδου.

Όπως υπολογίζουν, οι ελλείψεις στο iPhone 14 Pro αυξήθηκαν από το 3% στο 5% και πλέον ξεπερνούν το 10% χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να αυξηθούν περαιτέρω, εκτός και αν υπάρξει κάποια δραματική βελτίωση της παραγωγής της Foxconn.

Ο αμερικανικός κολοσσός πάντως δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παραγωγή iPhone τα προβλήματα στο εργοστάσιο της Ζενγκζού, ωστόσο έχει προειδοποιήσει για καθυστερήσεις στις παραδόσεις του iPhone 14 Pro και του iPhone 14 Pro Max.

Η Κίνα ανακοινώνει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού, ενώ επιμένει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, προχωρώντας σε μαζικά λοκ ντάουν όπου υπάρχουν κρούσματα.

Η πολιτική αυτή έχει επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία, την ανάπτυξη, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά και την βιομηχανική παραγωγή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πού είναι το iPhone 12;
Πού είναι το iPhone 12;
Αναλυτές εκτιμούν ότι «το iPhone 12 μπορεί να περιέχει αρκετές καινοτομίες για να δικαιολογεί μία ειδική εκδήλωση αποκλειστικά για την παρουσίασή του. Το κλειδί είναι να είναι έτοιμο εν όψει των εορτών.
Πού είναι το iPhone 12;
Αντιμέτωπη με νέες αγωγές είναι η Apple
Αντιμέτωπη με νέες αγωγές είναι η Apple
Στο επίκεντρο η αμφιλεγόμενη πρακτική της εταιρείας να κάνει τα παλαιότερα iPhone πιο αργά στις αναβαθμίσεις.
Αντιμέτωπη με νέες αγωγές είναι η Apple
Η κατασκευάστρια των iPhone το γυρίζει… στα αυτοκίνητα
Η κατασκευάστρια των iPhone το γυρίζει… στα αυτοκίνητα
Η Foxconn, κατασκευάστρια των iPhone, στοιχηματίζει πλέον στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επαναπροσδιορίζει κάποιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς εισέρχεται σε μία νέα εποχή «παγωμένων σχέσεων» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.
Η κατασκευάστρια των iPhone το γυρίζει… στα αυτοκίνητα
Η Γαλλία βάζει μπλόκο στις πωλήσεις του iPhone 12
Η Γαλλία βάζει μπλόκο στις πωλήσεις του iPhone 12
Η γαλλική κυβέρνηση υποχρεώνει την Apple να σταματήσει να πουλά το iPhone 12 στη χώρα, επειδή εκπέμπει υπερβολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η Γαλλία βάζει μπλόκο στις πωλήσεις του iPhone 12