Αντιμέτωπος με φυλάκιση 115 ετών ο «Βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων»

FTX/ Φωτογραφία AP

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του Σαμ Μπάκμαν – Φριντ, γνωστού και ως ο «Βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων», ο οποίος συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας στις Μπαχάμες, μετά την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του από τις Αμερικανικές δικαστικές αρχές.

Ο Σαμ Μπάκμαν – Φριντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων, FTX, και της Alameda Research, βρίσκεται αντιμέτωπος μς φυλάκιση 115 ετών σε περίπτωση που βρεθεί ένοχος και για τις οκτώ κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί από τις Ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάκμαν – Φριντ αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαδικτυακή απάτη, για συνομωσία σε διαδικτυακή απάτη και για συνομωσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος – κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες επισείει ποινή φυλάκισης έως 20 ετών, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείου του Εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με πέντε χρόνια φυλάκιση για κάθε κατηγορία που αφορά συνομωσία για απάτη είτε όσον αφορά προϊόντα είτε μετοχές και συνομωσία για την εξαπάτηση της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και φορολογικές παραβάσεις.

Βέβαια, ακόμα και αν βρεθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, το πιθανότερο είναι ότι δε θα λάβει το μάξιμουμ της κάθε ποινής και φυσικά θα υπάρξει και συγχώνευση των ποινών, όπως συνηθίζεται στο αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, οι αρχές στις Μπαχάμες – όπου συνελήφθη ο Βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων – αρνήθηκαν να του δώσουν τη δυνατότητα να βγει με εγγύηση, κρίνοντας ότι είναι ύποπτος φυγής, λόγω της πρόσβασης που έχει σε «σημαντικούς οικονομικούς πόρους». Η επόμενη ακρόαση του Σαμ Μπάνκμαν – Φριν έχει οριστεί για τις 8 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε, μέσω του δικηγόρου του, ότι είναι πρόθυμος να πληρώσει 250.000 δολάρια για να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, ενώ δε θα έφερνε καμία αντίρρηση σε ενδεχόμενους όρους αποφυλάκισής του. ωστόσο, οι αρχές απέρριψαν το αίτημα του και θα μείνει προφυλακισμένος.

Ο Μπάκμαν – Φριντ παρέδωσε το διαβατήριό του στις αρχές όταν συνελήφθη, ενώ δήλωσε ότι πάσχει από κατάθλιψη, αϋπνία και διαταραχή της προσοχής, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ