Όλα τα ρεκόρ σπάνε οι απώλειες του Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ/ Φωτογραφία AP Matt Rourke

Ο Έλον Μασκ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ των σημαντικότερων απωλειών στην προσωπική περιουσία ενός ανθρώπου στην ιστορία, καθώς από το Νοέμβριο του 2021 έως το Δεκέμβριο του 2022 έχασε περίπου 165 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η είδηση ανακοινώθηκε από το μπλογκ στην ιστοσελίδα των Ρεκόρ Γκίνες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της σχετικής ανάρτησης, τα στοιχεία βασίζονται στα δεδομένα του περιοδικού, Forbes, καθώς άλλες πηγές θεωρούν ότι οι ζημίες – ρεκόρ του Έλον Μασκ είναι πολύ υψηλότερες.

Αυτό ήταν συνέπεια της διολίσθησης της τιμής της μετοχής της εταιρείας, Tesla, που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και του Twitter, που ο Έλον Μασκ εξαγόρασε πέρυσι.

Η εξαγορά του κοινωνικού δικτύου που κόστισε στον Μασκ 44 δισεκατομμύρια δολάρια έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, που θεωρούν ότι ο επιχειρηματίας δεν ασχολείται πλέον αρκετά με την Tesla.

Μάλιστα, οι απώλειες του Μασκ από το Νοέμβριο του 2021 ξεπερνούν – και με μεγάλη διαφορά – το προηγούμενο ρεκόρ του Ιάπωνα επενδυτή στον τομέα της τεχνολογίας, Μασαγιόσι Σον, το 2020, ο οποίος είχε χάσει 58,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, οι εκτιμήσεις των απωλειών βασίζονται στην αποτίμηση των μετοχών που έχει στη διάθεσή του ο Έλον Μασκ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποκτήσει ξανά αντίστοιχα κέρδη και να αυξήσει τον προσωπικό του πλούτο, σε περίπτωση που οι τιμές των μετοχών ανακάμψουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μασκ έχασε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, το οποίο παραχώρησε στον Μπερνάρ Αρνώ, διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού κολοσσού στον τομέα των ειδών πολυτελείας, της LVMH, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τη Louis Vuitton.

Η τιμή της μετοχής της Tesla υποχώρησε κατά 65% κατά τη διάρκεια του 2022, εν μέρει εξ αιτίας της κακής απόδοσης της εταιρείας. Η αυτοκινητοβιομηχανία κατάφερε να παραδώσει μόλις 1,3 εκατομμύρια οχήματα, αριθμός αισθητά χαμηλότερος από τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street.

Παρόλα αυτά, η εξαγορά του Twitter – που έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά για τον τρόπο που ο Έλον Μασκ χειρίστηκε το προσωπικό της εταιρείας, απολύοντας σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων και εκδιώκοντας όλη τη διοίκησή του – έπαιξε επίσης ρόλο στη διολίσθηση της μετοχής της Tesla.

Πολλοί επενδυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρούν ότι ο Έλον Μασκ θα πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στη διοίκηση της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων, που αντιμετωπίζει προβλήματα με μειωμένη ζήτηση εξ αιτίας των φόβων για παγκόσμια ύφεση, αύξηση του ανταγωνισμού και προβλήματα στην παραγωγή εξ αιτίας της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή, η περιουσία του Μασκ είναι, σύμφωνα με το Forbes, 178 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ του Μπερνάρ Αρνώ εκτιμάται στα 188 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ