Τι σημαίνει για την οικονομία της Ινδίας ότι θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη

NEWSROOM
Κόσμος στην Ινδία
Κόσμος στην Ινδία/ φωτογραφία AP Rafiq Maqbool

Η Ινδία αναμένεται μέσα στη χρονιά που διανύουμε να ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα και να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Η πρόβλεψη αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση της Κίνας την περασμένη Τρίτη ότι ο πληθυσμός της μειώθηκε το 2022 για πρώτη φορά μέσα σε περισσότερα από 60 χρόνια.

Αυτό, λένε οι ειδικοί, θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες και για τους δύο ασιατικούς γίγαντες, των οποίων ο πληθυσμός ξεπερνά ούτως ή άλλως το ένα δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια κατοίκους.

Πέραν των δεδομένων για τον πληθυσμό, η Κίνα ανακοίνωσε επίσης τις χειρότερες επιδόσεις της οικονομίας της εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, γεγονός που καταδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμο, εν μέσω μείωσης του εργατικού δυναμικού και αύξησης των συνταξιούχων.

Για την Ινδία, οι αναλυτές θεωρούν ότι το δημογραφικό της προφίλ θα συνεχίσει να στηρίζει τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων και υγιών εργαζομένων.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι φόβοι. Και αυτό επειδή η Ινδία απλά δεν δημιουργεί εργασιακές ευκαιρίες για τα εκατομμύρια των νέων που αναζητούν δουλειά και μπαίνουν καθημερινά στην αγορά εργασίας.

Η χώρα της Νότιας Ασίας διαθέτει εργατικό δυναμικό που ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2021 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ινδίας.

Όμως, τα νούμερα αυτά αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας. Ήδη, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ινδών που δεν αναζητούν καν εργασία, λόγω έλλειψης ευκαιριών και χαμηλών μισθών.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων στο εργατικό δυναμικό – δηλαδή το εργατικό δυναμικό και όσοι αναζητούν εργασία – αγγίζει το 46%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ασία, σύμφωνα με στοιχεία του 2021 της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκριτικά, τα αντίστοιχα ποσοστά σε Κίνα και ΗΠΑ ήταν 68% και 61%.

Όσον αφορά τις γυναίκες, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν μόλις 19% το 2021, αισθητά μειωμένο από το 2005 που ήταν στο 19%.

«Η Ινδία έχει στα χέρια της μία ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε καθηγητής του Indian School of Business, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ανεργία στην Ινδία διαμορφώθηκε στο 9,3%, την ώρα που, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ήταν μόλις 3,5%.

Μία από τις σημαντικές αιτίες της ανεργίας είναι η έλλειψη υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης. Ειδικοί τονίζουν τα ελλείμματα στην εκπαίδευση της Ινδίας, με αποτέλεσμα νέοι με Πανεπιστημιακά πτυχία, ακόμα και διδακτορικά, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, να κάνουν αιτήσεις για χαμηλόμισθες θέσεις, με μισθούς ακόμα και κάτω από τα 300 δολάρια το μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ