Ο δισεκατομμυριούχος Charlie Munger αποκαλύπτει γιατί η Berkshire Hathaway «κάθεται» σε 88 δισεκατομμύρια δολάρια

NEWSROOM
Charlie Munger-Φωτογραφία AP
Charlie Munger-Φωτογραφία AP

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 19% το 2022, αλλά οι μετοχές εξακολουθούν να μην φαίνονται φθηνές στον Charlie Munger, τον δισεκατομμυριούχο συνεργάτη του Warren Buffett στην Berkshire Hathaway.

«Σε όλη μου την ενήλικη ζωή, δεν έχω συσσωρεύσει ποτέ μετρητά, περιμένοντας καλύτερες συνθήκες», είπε ο Munger σε μια συνέντευξη στα τέλη του 2022. «Απλώς επένδυσα στο καλύτερο πράγμα που μπορούσα να βρω».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η Berkshire Hathaway «κάθεται» σε δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Ο λόγος δεν είναι ότι ο Buffett και ο Munger πιστεύουν ότι μπορούν να περιμένουν τις μετοχές να γίνουν ακόμη φθηνότερες.

Αντίθετα, ο Munger είπε ωμά ότι η Berkshire δεν αγοράζει τίποτα «επειδή δεν αντέχουμε να αγοράσουμε κάτι».

Είναι μια καταπληκτική δήλωση. Ακόμη και με μια ύφεση της χρηματιστηριακής αγοράς που πιθανώς θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες ή εκατοντάδες μετοχές να διαπραγματεύονται προς πώληση, σε τιμές σε επίπεδο ευκαιρίας, οι πιο διάσημοι επενδυτές αξίας στον κόσμο δεν μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν.

Η Berkshire Hathaway - και κάθε άλλο σημαντικό όνομα στον τομέα των οικονομικών - είναι κάπως περιορισμένη στο τι μπορεί να κάνει. Σύμφωνα με το νόμο, τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές δεν μπορούν να αγοράσουν περισσότερο από το 5% μιας εταιρείας χωρίς να υποβάλουν τα απαραίτητα έγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Αυτό ουσιαστικά αποκλείει τον Buffett από τον κόσμο των επενδύσεων μικροκεφαλαίων. Ακόμη κι αν η εταιρεία επέλεγε να υπερκεράσει τα γραφειοκρατικά προβλήματα, και ανακάλυπτε μια ευκαιρία που θα της έδινε μια απόδοση της αρχικής της επένδυσης επί 10 φορές, η υπεραξία αυτή θα ήταν ελάχιστα αισθητή στην Berkshire Hathaway. Εάν μια επένδυση της τάξης των 2 εκατομμυρίων δολαρίων μετατρεπόταν σε 20 εκατομμύρια δολάρια, αυτό θα ήταν «σταγόνα στον ωκεανό» για μια εταιρεία που συλλέγει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα κάθε χρόνο μόνο από το μερίδιό της στην Coca-Cola.

ΣΧΕΤΙΚΑ