Ρίχνει – ξανά – τις τιμές η Tesla για να προσελκύσει πελάτες

Tesla/ Φωτογραφία AP

Η Tesla μειώνει τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων της – για ακόμα μία φορά – σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στις πωλήσεις της, αλλά και να ανταγωνιστεί αντίπαλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι μειώσεις – αρκετών χιλιάδων δολαρίων, ευρώ, στερλινών κ.ά. αναλόγως της αγοράς και του μοντέλου του αυτοκινήτου – εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται καταχωρημένα στις ιστοσελίδες της εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

Οι μειώσεις αυτές έρχονται μετά τις δραστικές εκπτώσεις έως 20% που ανακοίνωσε η εταιρεία του Έλον Μασκ τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Tesla είναι αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού επιβαρύνουν τους καταναλωτές σε μία στιγμή που οι αντίπαλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν περισσότερες επιλογές σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πέρυσι, η εταιρεία του Έλον Μασκ δεν πέτυχε το στόχο που είχε θέσει για αύξηση κατά 50% των παραδόσεων νέων αυτοκινήτων ετησίως, μία αποτυχία, την οποία η διοίκηση της επιχείρησης απέδωσε στα προβλήματα ανεφοδιασμού – που είχαν προκύψει λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία – αλλά και στην αποδυνάμωση της οικονομίας.

Ωστόσο, ο Έλον Μασκ ισχυρίστηκε ότι οι προηγούμενες μειώσεις των τιμών ήδη λειτουργούν και αυξάνουν τη ζήτηση για τα αυτοκίνητα της εταιρείας. «Η επιθυμία των καταναλωτών να αποκτήσουν ένα Tesla είναι πολύ ισχυρή. Ο μόνος περιορισμός είναι η δυνατότητα να πληρώσουν ένα Tesla», δήλωσε ο Έλον Μασκ σε παρουσίαση προς τους επενδυτές.

Από την άλλη, τον περασμένο Ιανουάριο προειδοποίηση ότι περιμένει «μία πολύ δύσκολη ύφεση» που θα περιορίσει τη ζήτηση φέτος οδηγώντας την αυτοκινητοβιομηχανία σε μία συρρίκνωση. Πρόσθεσε, όμως, ότι εκτιμά πως οι πωλήσεις της Tesla θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το Reuters, ο τελευταίος γύρος μειώσεων τιμών είναι η πέμπτη αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της Tesla από τις αρχές της χρονιάς, όταν οι μειώσεις ταρακούνησαν την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναγκάζοντας και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να ρίξουν τις τιμές τους.

Κατά συνέπεια, η Tesla αύξησε τις τιμές σε κάποια μοντέλα σε ορισμένες αγορές, ωστόσο η συνολική εικόνα είναι ότι οι τιμές είναι μειωμένες.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι τελευταίες μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 4% και 9% και ισχύουν για τα ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας, όπως το S, το σπορ αυτοκίνητο, και το X, το μεσαίου κυβισμού σπορ αυτοκίνητο.

Στην Ευρώπη και στη Βρετανία, οι μειώσεις αφορούν κυρίως το Model 3 σεντάν, καθώς και το Model Y.

Επίσης, και η ηγετική θέση της Tesla στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινδυνεύει, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από τις παραδοσιακές κολοσσιαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford και η General Motors, αλλά και οι νεοεισερχόμενες στην αγορά, όπως η Rivian και η Lucid στις ΗΠΑ, καθώς και οι Κινεζικές, BYD και Nio.

ΣΧΕΤΙΚΑ