Στη δικαιοσύνη τέσσερις Ελβετοί τραπεζίτες για τα λεφτά του Πούτιν

AP Images

Τέσσερις τραπεζίτες στην Ελβετία εμφανίστηκαν στο δικαστήριο κατηγορούμενοι ότι βοήθησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κρύψει δεκάδες εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Οι άντρες, που κατείχαν ανώτερες θέσεις στην ελβετική θυγατρική της ρωσικής Gazprombank, κατηγορούνται ότι βοήθησαν τον Σεργκέι Ρολντούτζιν – στενό φίλο του Ρώσου Προέδρου, που πολλοί περιγράφουν ως το «πορτοφόλι του Πούτιν» - να μετακινήσει εκατομμύρια μέσω ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Οι τέσσερις άντρες – τρεις Ρώσοι και ένας Ελβετός, που δεν έχουν κατονομαστεί, όπως ορίζει η ελβετική νομοθεσία – εμφανίστηκαν σε δικαστήριο της Ζυρίχης και αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

Ο Ρολντούτζιν, που είναι και νονός της μεγάλης κόρης του Πούτιν, της Μαρία, φέρεται να τοποθέτησε 50 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε ελβετικούς λογαριασμούς μεταξύ του 2014 και του 2016, χωρίς να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων. Επίσης, φέρεται να μετέφερε 10 εκατομμύρια φράγκα το χρόνο σε ελβετικούς λογαριασμούς μέσω ενός περίπλοκου δικτύου εταιρειών.

Ο Ελβετός εισαγγελέας είπε στο δικαστήριο ότι οι τραπεζίτες δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για να ανακαλύψουν την ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη των κεφαλαίων.

Ο Ρολντούτζιν ήταν ο δικαιούχος δύο λογαριασμών που άνοιξαν στην Gazprombank Ελβετίας το 2014. Ωστόσο, δεν υπήρχαν αποδείξεις για την πραγματική προέλευση των χρημάτων. Ο ίδιος, τσελίστας και μαέστρο, είχε πρόσφατα δηλώσει στους New York Times ότι δεν είναι επιχειρηματίας και, σίγουρα, δεν είναι εκατομμυριούχος.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σεργκέι Ρολντούτζιν δεν είναι ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων», είπε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας.

Ενώ από την πλευρά του, ο δικηγόρος της υπεράσπισης τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Ρολντούτζιν δεν είναι ο κάτοχος των χρημάτων. «Οι αμφιβολίες σχετικά με την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου δεν είναι αρκετές με βάση το ποινικό δίκαιο», τόνισε.

Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι «είναι γνωστό πώς… ο Πούτιν επίσημα έχει εισόδημα 100.000 ελβετικών φράγκων και δεν είναι πλούσιος, όμως στην πραγματικότητα διαθέτει τεράστια περιουσία, την οποία διαχειρίζονται άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του».

Παλαιότερα, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Ρολντούτζιν είναι φίλος του, ένας εξαιρετικός μουσικός και ένας ευεργέτης, που έχει βγάλει τίμια χρήματα από μειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατέχει σε ρωσική εταιρεία.

Το Κρεμλίνο, φυσικά, διαψεύδει όλες τις κατηγορίες και φήμες σχετικά με το αν τα χρήματα του Ρολντούτζιν συνδέονται με τον Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τη σχετική φημολογία ως «Πουτινοβοφία».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Ρολντούτζιν χαρακτηρίζεται ως το «πορτοφόλι του Πούτιν» μετά την αποκάλυψη των Panama Papers, στην οποία συμμετείχαν μία σειρά Μέσων Ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ