Η συγχώνευση UBS – Credit Suisse φέρνει χιλιάδες απολύσεις

Φωτο: Shutterstock

Άγνωστο είναι το μέλλον χιλιάδων θέσεων εργασίας στο City του Λονδίνου, μετά την επείγουσα συγχώνευση των ελβετικών τραπεζών, UBS και Credit Suisse.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, αυξάνονται οι ανησυχίες μετά την κρατική διάσωση της τράπεζας με δισεκατομμύρια δολάρια από τα ελβετικά ταμεία. Μάλιστα, οι αρχές στην Ελβετία αποφάσισαν να κόψουν τις πληρωμές μπόνους στα στελέχη της τράπεζας.

Τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες της συγχώνευσής τους και τι θα σημαίνει αυτό για τους περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους της Credit Suisse στο Λονδίνο και τους περίπου 6.000 υπαλλήλους της UBS στο Λονδίνο.

Η ελβετική κυβέρνηση ουσιαστικά υποχρέωσε την UBS να εξαγοράσει την αντίπαλη, Credit Suisse, το περασμένο Σαββατοκύριακο για περίπου 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό πολύ χαμηλότερο από την πραγματική αξία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας – εν μέσω ανησυχιών για κατάρρευσή της.

Τώρα, οι υπάλληλοι είναι αντιμέτωποι με την προοπτική να χάσουν τη θέση τους και, σε πολλές περιπτώσεις, τα μπόνους του. Σε αυτά περιλαμβάνονται πληρωμές σε μετοχές και διάφορα άλλα.

Πηγές στην Credit Suisse, που επικαλείται η Guardian, εκτιμούν ότι το ισχυρότερο χτύπημα θα το δεχτεί ο τομέας της επενδυτικής τραπεζικής που εδρεύει στο Λονδίνο και αναμένεται να δει το προσωπικό του να μειώνεται κατά έως και 20%.

Άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των δύο τραπεζών εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε με βεβαιότητα πόσοι υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Ήδη η UBS προσέφερε πακέτα αποζημίωσης σε εργαζόμενους του τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να αποχωρήσουν.

Σε ερώτηση της Guardian, τα στελέχη της Credit Suisse και της UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούν συνολικά οι δύο τράπεζες ή τα σχέδιά τους για απολύσεις.

Η μόνο ένδειξη που δόθηκε από την UBS προέρχεται από μία ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι η νέα τράπεζα θα εξοικονομήσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια από την περικοπή λειτουργικών εξόδων έως το 2027.

Βέβαια, αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με άλλη ανακοίνωση της Credit Suisse, στην οποία επισημαίνεται ότι «η UBS εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι θέσεις εργασίας στην Credit Suisse θα συνεχιστούν».

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί καλοί εργαζόμενοι στην Credit Suisse είχαν ήδη εγκαταλείψει την τράπεζα, που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα, εξ αιτίας σκανδάλων, τους τελευταίους 12 μήνες.

Όμως, αυτοί που αποχώρησαν θα βρεθούν σε ένα δύσκολο περιβάλλον εξεύρεσης εργασίας, καθώς ο τομέας έχει πληγεί από την οικονομική αβεβαιότητα και τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τα λειτουργικά κόστη.

Ήδη ο αριθμός των θέσεων εργασίας στο χρηματοοικονομικό τομέα στο Λονδίνο επιβραδύνθηκε κατά 8% το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους για να ανταπεξέλθουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ