Πριν κάνει χιλιάδες απολύσεις μέσω e-mail, η Google ήταν ο καλύτερος εργοδότης

Google/ Φωτογραφία AP

Το πρωί της 20ης Ιανουαρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην Google έφτασαν στο γραφείο τους και δεν μπορούσαν να ανοίξουν τον υπολογιστή τους, δε λειτουργούσε η κάρτα εισόδου ή απλά είχαν λάβει ένα e-mail που τους ενημέρωνε ότι είχαν απολυθεί. Εκείνη την ημέρα, ενημερώθηκαν μέσω e-mail ότι απολύονται 20.000 εργαζόμενοι.

Και χιλιάδες από αυτούς που απολύθηκαν δεν ήταν τυχαίοι υπάλληλοι. Κάποιοι ήταν βετεράνοι, εργάζονταν στην εταιρεία για δεκαετίες, κάποιοι έλειπαν, λόγω ασθένεια και μάλιστα τουλάχιστον μία γυναίκα μεταξύ αυτών βρισκόταν σε άδεια μητρότητας, καθώς μόλις είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί της.

Για πολλούς, ο τρόπος που έγιναν οι απολύσεις δεν είχε καμία σχέση με την ανθρωποκεντρική εταιρική κουλτούρα της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια. Η Google θεωρούνταν ανέκαθεν η εταιρεία που έβαζε τους εργαζόμενους πάνω απ’ όλα. Τους έδινε αποζημιώσεις, μπόνους, εξαιρετικά γραφεία εξοπλισμένα ακόμα και με αίθουσες για αναρρίχηση, γκουρμέ γεύματα, παιδικούς σταθμούς και υπηρεσίες μασάζ.

Όμως, ο τρόπος που έγιναν οι απολύσεις τον περασμένο Ιανουάριο αντανακλά για πολλούς την αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας της κολοσσιαίας επιχείρησης. Σε συνεντεύξεις τους στο CNN, πολλοί εργαζόμενοι περιέγραψαν την αλλαγή της νοοτροπίας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ τους και τη στροφή στη βραχυπρόθεσμη επιχειρηματικότητα αντί για το μακροπρόθεσμο όραμα.

Οι αλλαγές στην Google δείχνουν τη γενικότερη εξέλιξη του τεχνολογικού τομέα, καθώς η Silicon Valley ωριμάζει και οι ιδρυτές των εταιρειών είτε βλέπουν πλέον τα πράγματα διαφορετικά είτε δέχονται πιέσεις από τη Wall Street για προσλήψεις εργαζομένων με εταιρικό υπόβαθρο.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο η Google. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις τους τελευταίους μήνες, με τελευταία την Amazon που ανακοίνωσε δεύτερο γύρο απολύσεων την περασμένη εβδομάδα.

Πριν από δύο δεκαετίες που δημιουργούνταν οι εν λόγω εταιρείες, οι ιδρυτές τους έδιναν μεγάλη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και, μάλιστα, πολλοί υποστήριζαν ότι η εταιρεία τους «δε θα γίνει όπως μία συμβατική επιχείρηση». Αυτό τουλάχιστον έγραφαν σε επιστολή τους προς τους επενδυτές οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργέι Μπριν.

Η εταιρεία τότε έλεγε ότι οι εργαζόμενοι της αποτελούν μέρος μίας μεγάλης αποστολής που είχε ως στόχο να κάνει τον κόσμο καλύτερο και εξυπνότερο. Τότε, η Google ήταν γνωστό ότι επέτρεπε στους εργαζόμενους της να ξοδεύουν το 20% του χρόνους σε άλλα project από αυτά στα οποία εργάζονται και σε πολλές περιπτώσεις αυτή η παράπλευρη εργασία κατέληγε να γίνει ένα νέο προϊόν.

Το παράδειγμα της Google έδωσε το έναυσμα και σε άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που για χρόνια έδιναν τεράστια σημασία στο περιβάλλον εργασίας ώστε να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα των υπαλλήλων τους.

Ωστόσο, η μετάβαση από την Google στην Alphabet σηματοδότησε την έναρξη της ραγδαίας ανάπτυξης της εταιρείας και την εκτίναξη της μετοχής της. όμως, ταυτόχρονα άλλαξε και το τι σημαίνει η εργασία στον εν λόγω τεχνολογικό κολοσσό. Μέσα σε μία νύχτα, τα πιο φιλόδοξα σχέδια παραχωρήθηκαν σε διαφορετικές διευθύνσεις της επιχείρησης.

Η κουλτούρα και η φήμη της Google δέχτηκαν ένα ακόμα πλήγμα με μία σειρά γεγονότων το 2017 και το 2018 που έβγαλαν στους δρόμους πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν, επειδή η διοίκησε έκανε τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και ρατσισμού.

Η Alphabet αύξησε το εργατικό δυναμικό της κατά περισσότερο από 50.000 εργαζομένους κατά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτό άλλαξε, ενώ οι φόβοι για ύφεση ανάγκασαν την εταιρεία να προχωρήσει σε περικοπή δαπανών και άρα σε απολύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ