Πρόστιμο – ρεκόρ στην Tesla για ρατσισμό

Tesla/ Φωτογραφία AP

Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε από την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Tesla, που ανήκει στον Έλον Μασκ να πληρώσει πρόστιμο άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρώην υπάλληλο του εργοστασίου στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια.

Η υπόθεση για ρατσισμό κατατέθηκε από τον Όουεν Ντίαζ, ο οποίος εργαζόταν ως χειριστής ασανσέρ στο εργοστάσιο. Όπως υποστήριξε, άκουγε διαρκώς ρατσιστικά σχόλια, τον αποκαλούσαν νέγρο, λέξη την οποία έγραφαν – μεταξύ άλλων – και σε τοίχους, ενώ αναρτούσαν και ρατσιστικά γκράφιτι.

Το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε ότι η Tesla υποχρεούται να πληρώσει 3.175.000 δολάρια στον ενάγοντα.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2021, σώμα ενόρκων είχε επιδικάσει αποζημίωση ύψους 137 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην υπάλληλο, ποσό που το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε ότι ήταν υπερβολικό.

Δικαστής προσέφερε στον Ντίαζ αποζημίωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει η υπόθεση, όμως ο Ντίαζ απέρριψε την προσφορά του και επέλεξε να πάει σε νέα δίκη. Αυτή ήταν η δεύτερη δίκη κατά την οποία το σώμα των ενόρκων αποφασίζει νέο ποσό για τον ενάγοντα πρώην υπάλληλο.

Μάλιστα, σε σχόλιο του στο τουίτερ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι «αν το νομικό τμήμα της επιχείρησης είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει νέα στοιχεία, το ποσό της αποζημίωσης θα ήταν μηδέν».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση του Ντίαζ δε σχετίζεται με άλλη αγωγή από το υπουργείο Εργασίας της Καλιφόρνια, το οποίο υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες του έχουν λάβει «εκατοντάδες» παράπονα και καταγγελίες εργαζομένων στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει αποδέκτες ρατσιστικών σχολίων και παρενόχλησης στο εργοστάσιο του Φρίμοντ.

Από την πλευρά της, η Tesla αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο κακή όσο αναφέρεται στις δύο αγωγές, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μάλιστα, σε ανάρτησή της πριν την πρώτη ετυμηγορία του 2021 για τα 137 εκατομμύρια δολάρια, η Βαλερί Κάπερς Γουόρκμαν, τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας, είχε γράψει ότι «αναγνωρίζουμε πως το 2015 και το 2016, η κατάσταση δεν ήταν τέλεια. Ακόμα δεν είμαστε τέλειοι. Αλλά έχουμε κάνει πολύ δρόμο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε και να βελτιωνόμαστε όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των εργαζομένων μας».

Η Βαλερί Κάπερς Γουόρκμαν, που είναι και η ίδια μαύρη, έκτοτε αποχώρησε από την Tesla…

ΣΧΕΤΙΚΑ