Δισεκατομμύρια απέσυραν οι καταθέτες από την Credit Suisse

Φώτο: Shutterstock

Τεράστια αιμορραγία κεφαλαίων υπέστη η Credit Suisse, καθώς οι πελάτες της απέσυραν 67 δισεκατομμύρια Ελβετικά φράγκα (75,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το πρώτο τρίμηνο τους έτους, ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, η εκροές συνεχίζονται, καθώς η άλλη Ελβετική τράπεζα, η UBS, προσπαθεί να ολοκληρώσει την εξαγορά του αντίπαλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Το bank run ήταν «πιο έντονο» τις ημέρες πριν και μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς από την UBS στις 19 Μαρτίου, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Credit Suisse. Έκτοτε, οι εκροές έχουν «σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά δεν έχουν ακόμα αντιστραφεί από τις 24 Απριλίου του 2023», τονίζει.

Η Credit Suisse επίσης ανέφερε καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων ύψους 61,2 δισεκατομμυρίων φράγκων κατά το πρώτο τρίμηνο, ποσό που περιλαμβάνει και κάποιες καταθέσεις. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 5% των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η τράπεζα.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της αμφιλεγόμενης τράπεζας ίσως είναι η τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων πριν ολοκληρωθεί η επείγουσα εξαγορά από την UBS που ενορχήστρωσε η Ελβετική κυβέρνηση. Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εγκρίνει τη συμφωνία, ολοκληρωτικά ή εν μέρει.

«Λυπάμαι πραγματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Credit Suisse, ο οποίος στη συνέχεια επανεξελέγη κατά τη συνάντηση των μετόχων.

Οι ελβετικές αρχές θεώρησαν ότι η σύμπραξη με την UBS αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την αποκατάσταση της σταθερότητας στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος είχε δεχτεί έντονες αναταραχές, μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών.

Η Credit Suisse είναι μία τράπεζα, η οποία έχει δεχτεί μία σειρά από πλήγματα τα τελευταία χρόνια – από σκάνδαλα έως την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς – με αποτέλεσμα να έχουν υποχωρήσει τα κέρδη της, όπως και η πελατεία της.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οι πελάτες της Credit Suisse απέσυραν 111 δισεκατομμύρια φράγκα (121 δισεκατομμύρια δολάρια), όταν ξεκίνησαν οι φήμες στα κοινωνικά δίκτυα ότι η τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η χρεοκοπία των Αμερικανικών, Silicon Valley Bank και Signature Bank, λίγους μήνες μετά δημιούργησε ένα νέο τσουνάμι εκροών, καθώς οι πελάτες, αλλά και οι επενδυτές αναζήτησαν πιο ασφαλή καταφύγια.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, πάντως, η Credit Suisse ανακοίνωσε ζημίες 1,3 δισ. φράγκων επεκτείνοντας το σερί των απωλειών που ξεκίνησε το 2021. Το 2022, η τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 7,3 δισ. φράγκων, τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse, η UBS επανάφερε τον πρώην διευθύνων σύμβουλό της, Σέρτζιο Ερμόττι, για να ολοκληρώσει το δύσκολο εγχείρημα. Ο Ερμόττι θα χρειαστεί να απολύσει χιλιάδες εργαζομένους και να περιορίσει τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, αλλάζοντας ταυτόχρονα την κουλτούρα της τράπεζας όσον αφορά στην ανάληψη ρίσκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ