Το λάθος των 12 δισ. δολαρίων που οδήγησε στη χρεοκοπία την Bed, Bath & Beyond

Η Bed, Bath & Beyond είναι μία εταιρεία που έκανε πολλά λάθη, τα οποία οδήγησαν στη χρεοκοπία της την περασμένη εβδομάδα. Όμως, το χειρότερο ίσως και αυτό με τις περισσότερες συνέπειες ήταν τα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε από το 2004 για την επαναγορά των μετοχών της.

Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρείας δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Ωστόσο, για μία επιχείρηση με πολύ χαμηλή ρευστότητα, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα αναγκαστεί να κλείσει όλα τα καταστήματά της, αν δεν κατάφερνε να βρει επενδυτή την τελευταία στιγμή, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν ξοδευτεί διαφορετικά. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκαν για μία απελπισμένη και εν τέλει αποτυχημένη προσπάθεια για να στηριχθεί η τιμή της μετοχής.

Ταυτόχρονα, τα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η Bed, Bath & Beyond για τη μετοχή της από το 2004 είναι υπερ-διπλάσια του χρέους των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η εταιρεία έχει γράψει στα βιβλία της κατά την πρόσφατη αίτησή της στις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, πρόκειται για ένα ποσό που θα μπορούσε να ξοδευτεί για την αγορά προϊόντων, που θα τη βοηθούσαν να αυξήσει τις πωλήσεις της ώστε να αντιστρέψει τις ζημίες σε κέρδη.

Μάλιστα, η Bed, Bath & Beyond ήταν ιδιαίτερα ενεργή στις επαναγορές μετοχών τον Ιούλιο του 2014, παίρνοντας δάνειο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επαναγοράσει μετοχές, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης δεχόταν πιέσεις από μετόχους να βελτιώσει την απόδοση των μετοχών.

Μέχρι εκείνο το σημείο, η Bed, Bath & Beyond είχε μικρό χρέος, όμως η απόφαση εκείνη την έβαλε σε ένα δρόμο υπερχρέωσης. Έως το Φεβρουάριο του 2022, η εταιρεία επιτάχυνε το πρόγραμμα επαναγοράς ξοδεύοντας 230 εκατομμύρια δολάρια για μετοχές μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Ωστόσο, οι προσπάθειες να στηριχθεί η τιμή των μετοχών της δεν απέδωσαν. Πέρυσι, η μετοχή της εταιρείας έχασε το 83% της αξίας της, ενώ από τις αρχές της χρονιάς έχουν υποχωρήσει κατά 88%.

Συνολικά, στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι επαναγορές ομολόγων έφτασαν τα επίπεδα – ρεκόρ των 936 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα 882 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Οι επαναγορές μετοχών αναμένεται να φτάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια φέτος.

Ταυτόχρονα, η Bed, Bath & Beyond δεν είναι καν η μόνη εταιρεία λιανικής που ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορά μετοχών καθώς βρίσκεται στο δρόμο για την χρεοκοπία. Η Sears Holdings, στην οποία ανήκει οι αλυσίδες, Sears και Kmart, αγόρασε μετοχές της αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 2005 και το 2018 όταν και χρεοκόπησε.

Οι επαναγορές μετοχών είναι ένας τρόπος για τις εταιρείες να επιστρέψουν ρευστό στους μετόχους τους έμμεσα, χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν τους φόρους

ΣΧΕΤΙΚΑ