Το ρούβλι είναι τόσο σημαντικό για το καθεστώς του Πούτιν όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία

AP Images

Το ρωσικό ρούβλι είναι τόσο σημαντικό για το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν όσο είναι και ο πόλεμος που διεξάγει στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της καθηγήτριας στο Πρίνστον, Εκατερίνα Πραβίλοβα.

Και όπως είπε η Ρωσίδα καθηγήτρια στην Washington Post, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νόμισμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της χώρας θεωρούνταν ως απόδειξη της εθνικής ισχύος.

«Η ανησυχία του Βλαντιμίρ Πούτιν για το ρούβλι και τα ‘αντίπαλα νομίσματα’ δεν είναι ούτε κάτι νέο ούτε προκαλεί έκπληξη», είπε, προσθέτοντας ότι «στις ομιλίες του, ο Πούτιν συχνά σφυροκοπά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψει το ρούβλι ή κοροϊδεύει την αποτυχία τους».

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία στις αρχές του 2022, το ρούβλι έκανε βουτιά έως ότου η ρωσική κυβέρνηση επιβάλει αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων για να σταματήσει τη διολίσθησή του.

Αργότερα μέσα στη χρονιά, μία σημαντική ανάκαμψη έκανε το ρούβλι το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση έναντι του δολαρίου, πριν αρχίσει να διολισθαίνει εκ νέου στις αρχές της φετινής χρονιάς. αυτή τη στιγμή, η ισοτιμία δολαρίου – ρουβλίου είναι ένα προς 76.

Όπως τονίζει η Πραβίλοβα, η εμμονή του Πούτιν με το ρούβλι οφείλεται σε μία παλιά πεποίθηση στη χώρα ότι η γεωπολιτική της θέση σηματοδοτείται από την ισχύ του νομίσματός της.

Συχνά, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, το ρούβλι αναμετρήθηκε με τα Δυτικά νομίσματα, ενώ η προπαγάνδα του Ψυχρού Πολέμου συχνά αναβάθμιζε το ρούβλι έναντι του δολαρίου ως σημάδι ισχύος, τονίζει η καθηγήτρια.

Όμως, με την τωρινή διαμάχη στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο δεν μπορεί να κρύψει πώς το ρούβλι κινείται σε σχέση με άλλα νομίσματα και τονίζει το οφέλη της αποδυνάμωσης του, όπως για παράδειγμα ότι το φθηνότερο ρούβλι δίνει ώθηση στις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς και στα έσοδα της κυβέρνησης.

«Πλέον του πολέμου στα πεδία των μαχών, είναι σε εξέλιξη και ένας πόλεμος δηλώσεων, με το ρούβλι να θεωρείται ένας από τους ήρωες του πολέμου», τονίζει και προσθέτει ότι «η διατήρηση του νομίσματος είναι κρίσιμης σημασίας για το καθεστώς και ενδεχόμενη αποδυνάμωσή του μπορεί να επηρεάσει τον Πούτιν, αλλά και την δημοφιλία της κυβέρνησής του όσο και οι απώλειες στο πεδίο του πολέμου».

Η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορεί βεβαίως να σταματήσει τους πολίτες από το να επιθυμούν δυτικά προϊόντα ή να κλείσει την οικονομία της και να την καταστήσει ανεξάρτητη από τις εισαγωγές, πράγμα που σημαίνει, όπως λέει η καθηγήτρια, ότι η πτώση του ρουβλίου εν τέλει επηρεάζει εκατομμύρια Ρώσους καταναλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ