Κόντρα στο ρεύμα η Αργεντινή για το δολάριο

Δολάρια/ Φωτογραφία AP

Την ώρα που πολλές αναδυόμενες οικονομίες επιδεικνύουν τη θέληση, αλλά και τις προσπάθειες, να απαλλαγούν από την κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες συναλλαγές, η Αργεντινή φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει τον εντελώς αντίθετο δρόμο.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Αργεντινής πρότεινε την ολοκληρωτική αποδέσμευση της χώρας από το νόμισμά της, το πέσο, και την αντικατάστασή του από το δολάριο.

Ο Χαβιέ Μιλέι, οικονομολόγος και φιλελεύθερος βουλευτής, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει την προεδρία στις εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου, έχει υιοθετήσει την πρόταση για το δολάριο ως ένα μέσο για να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός, που τον περασμένο Μάιο διαμορφώθηκε στο 109%.

«Το πέσο λιώνει σαν πάγος στην έρημο της Σαχάρα», δήλωσε ο Μιλέι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Τον τελευταίο χρόνο, το πέσο έχει χάσει τουλάχιστον τη μισή αξία του έναντι του δολαρίου, γεγονός βέβαια που καθιστά τις εξαγωγές πολύ ακριβές. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια έχουν φτάσει το 97%.

Η υιοθέτηση του δολαρίου ως εθνικού νομίσματος θα σημάνει μία ριζοσπαστική αλλαγή για την Αργεντινή και άλλες χώρες, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα και να χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιεί το Κινεζικό γουάν για τις συναλλαγές της με την Κίνα αντί για το δολάριο. Τον Ιανουάριο, η Βραζιλία και η Αργεντινή είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να βγάλουν κοινό νόμισμα.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, οι καταναλωτές στην Αργεντινή ήδη χρησιμοποιούν δολάρια για τις καθημερινές τους συναλλαγές, αλλά και ως μία μορφή αποταμίευσης.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Αργεντινή έχει ήδη υιοθετήσει ανεπίσημα το δολάριο, ενώ ο αναλυτής που πρότεινε στον υποψήφιο Πρόεδρο το σχέδιο έχει τονίσει ότι η υιοθέτηση του αμερικανικού νομίσματος μοιάζει να είναι η μόνη λύση, καθώς όλες οι άλλες προσπάθειες τιθάσευσης του πληθωρισμού έχουν αποτύχει.

Το πέσο είχε αντικατασταθεί για ένα μικρό διάστημα από το Αυστραλιανό δολάριο στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και στη συνέχεια από το αμερικανικό δολάριο τη δεκαετία του 1990 για αρκετά χρόνια.

Όμως, ο πολύ υψηλός πληθωρισμός, οι κρίσεις χρέους και οι νομισματικές κρίσεις επέμειναν, καθώς οι δημόσιες δαπάνες δημιουργούσαν όλο και υψηλότερα ελλείμματα.

Άλλες χώρες, όπως το Εκουαδόρ, ήδη χρησιμοποιούν το δολάριο ως το εθνικό τους νόμισμα, έχοντας εγκαταλείψει τα δικά τους μετά από οικονομικές κρίσεις. Αν το κάνει αυτό και η Αργεντινή, τότε θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία που υιοθετεί το αμερικανικό νόμισμα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι το 60% των πολιτών είναι κατά της υιοθέτησης του δολαρίου, ενώ όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο του Μιλέι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα δώσει πολύ ισχυρή εξουσία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Αργεντινής.

Ένας άλλος κίνδυνος θα ήταν η αποσταθεροποίηση των πληρωμών, σε περίπτωση που αυξηθούν οι εισαγωγές και μειωθούν οι εξαγωγές. Και ακόμα και αν ο Μιλέι κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι βέβαιο ότι το κόμμα του θα κερδίσει επαρκή στήριξη στο Κογκρέσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ