Καμπανάκι της Ryanair για την ταξιδιωτική βιομηχανία

Φωτο: Eurokinissi

Η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει αψηφήσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, με κρατήσεις και κέρδη να κυμαίνονται σε επίπεδα – ρεκόρ, μετά τη δραματική πτώση τα χρόνια της πανδημίας. Ωστόσο αυτό ίσως αρχίσει να αλλάζει…

Η Ryanair, μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, προειδοποίησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια είναι πιθανό να μειώσουν τη ζήτηση για ταξίδια κατά το δέυτερο εξάμηνο του έτους.

«Ανησυχούμε για την επίπτωση που θα έχουν αυτές οι μακροοικονομικές τάσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Michael O’Leary, σε βίντεο που πόσταρε στην ιστοσελίδα, προσθέτοντας ότι «ίσως επηρεαστούν οι καταναλωτικές δαπάνες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Τα ταξίδια επανήλθαν μετά την πανδημία, καθώς οι πολίτες που έμειναν για μήνες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους άδραξαν την ευκαιρία, με το άνοιγμα, να ταξιδέψουν για να δουν νέα μέρη, να συναντήσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, να αυξήσουν τις τιμές, παρά τη στασιμότητα της οικονομίας σε αρκετές σημαντικές οικονομίες ανά τον κόσμο.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο Michael O’Leary είχε καθησυχάσει σχετικά με τις ανησυχίες που θα είχε η αναμενόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στη δραστηριότητα της Ryanair.

Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις του δείχνουν την εντεινόμενη ανησυχία στον κλάδο των ταξιδιών, παρά το γεγονός ότι η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 663 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους – ποσό σχεδόν τετραπλάσιο από την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς, όταν οι κρατήσεις είχαν επηρεαστεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές των εισιτηρίων της Ryanair ενισχύθηκαν κατά 42%, μετά τις μεγάλες εκπτώσεις της περυσινής χρονιάς, ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε κάποιες εκπτώσεις στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τον Ιούνιο και στις αρχές του Ιουλίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι η Ryanair ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποιες μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων ώστε να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους αύξησης των επιβατών της, ειδικά από τη στιγμή που ο πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια των δανείων επηρεάζουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο στόχος της εταιρείας είναι να έχει μεταφέρει 183,5 εκατομμύρια επιβάτες κατά το δωδεκάμηνο που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2024. Αυτή η εκτίμηση είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενη που μιλούσε για 185 εκατομμύρια επιβάτες, εξ αιτίας των καθυστερήσεων στις παραλαβές των νέων αεροσκαφών, Boeing 737.

Η Ryanair είχε συμφωνήσει στην αγορά έως 300 Boeing 737-10 στις αρχές της χρονιάς, σε μία συμφωνία που εκτιμάται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ