Τρισεκατομμύρια δολάρια θα μεταφερθούν σε φορολογικούς παραδείσους

Χαρτονομίσματα του Ευρώ/ Φωτογραφία shutterstock

Με τη βοήθεια των στρατηγικών αποφυγής της φορολογίας, της φοροδιαφυγής, αλλά και της δημιουργικής λογιστικής, που σπανίως εντοπίζουν οι αρχές, οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμάται ότι θα χάσουν συνολικά 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα κατά την επόμενη δεκαετία, εκτός και αν γίνουν σημαντικές διορθώσεις και μεταρρυθμίσεις στην παγκόσμια φορολογία.

Την παραπάνω εκτίμηση έκανε το Tax Justice Network, μία διεθνής ομάδα για τη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της.

Η εκτίμηση για απώλειες 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κυβερνητικά έσοδα βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων από 47 χώρες που έγινε από τον οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Δεδομένων κάποιων περιορισμών στην πρόσβαση των στοιχείων, η ομάδα προειδοποιεί ότι η τελική φοροδιαφυγή μπορεί να είναι αισθητά υψηλότερη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό, 64%, της εκτιμώμενης φοροδιαφυγής προέρχεται από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίοι μπορούν ακόμα – παρά τις προσπάθειες για παγκόσμιες μεταρρυθμίσεις από το ΟΟΣΑ την προηγούμενη δεκαετία – να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία.

Και παρά το γεγονός ότι όταν λέμε «φορολογικός παράδεισος», το μυαλό συνήθως πηγαίνει σε κάποιο τροπικό νησί, η ομάδα, Tax Justice Network, τονίζει ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί φορολογικοί παράδεισοι εταιρειών σε μεγάλες, ανεπτυγμένες οικονομίες επίσης – όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία, το Χονγκ Κονγκ και το Λουξεμβούργο – καθώς πρόκειται για χώρες που φορολογούν τις επιχειρήσεις με συντελεστή χαμηλότερο του 10%.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα φορο-αποφυγής είδε το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου μία δεκαετία και αφορούσε την εταιρεία, Apple, και τη θυγατρική της στην Ιρλανδία. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και ανάπτυξης του τεχνολογικού κολοσσού γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλά κόστη μεταφέρονταν στη θυγατρική της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο μίας σχετικής συμφωνίας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφύγει φορολογία.

Το υπόλοιπο 36% από τα 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια που αναφέρει η Tax Justice Network αφορά πλούσιους ανθρώπους, οι οποίοι επωφελούνται από τη νομοθεσία ή ακόμα καλύτερα από την έλλειψη νομοθεσίας, γεγονός που τους διευκολύνει να μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία σε εξωχώριες εταιρείες ώστε να κρύψουν την ύπαρξή τους από τις αρμόδιες αρχές.

Συνολικά, πάντως, οι συγγραφείς της έκθεσης εκτιμούν ότι αυτά τα 4,7 τρισεκατομμύρια της φορο-αποφυγής ισοδυναμούν με τις παγκόσμιες ετήσεις δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ