Για κύμα χρεοκοπιών ετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Shutterstock/ New Africa

Κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης αυξάνουν τα κεφάλαιά που αφήνουν στην άκρη για να απορροφήσουν ενδεχόμενες απώλειες από δάνεια, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού αυξάνει την πίεση στους δανειστές.

Η Βρετανική, Barclays, κράτησε αποθέματα 896 εκατομμυρίων στερλινών (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους για να καλύψει πιθανές χρεοκοπίες δανειστών, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν «περιορισμένα σημάδια πίεσης» στο χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η Anna Cross, οικονομική διευθύντρια του ομίλου.

Οι προβλέψεις απωλειών από δάνεια στην Deutsche Bank αυξήθηκαν κατά 72% στα 401 εκατομμύρια ευρώ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε το Γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η τράπεζα, μάλιστα, εξέδωσε και προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχουν οι χρεοκοπίες στα συνολικά της αποτελέσματα.

Η Ισπανική, Santander, επίσης ανακοίνωσε ότι αύξησε τις προβλέψεις της για απώλειες από δάνεια κατά 21% για το πρώτο εξάμηνο τους έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη, παρότι υποχωρεί, συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, με τις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ να βρίσκονται σε ύφεση.

Κάποιοι αναλυτές λένε ότι ανησυχούν περισσότερο για τα τραπεζικά δάνεια στον τομέα των ακινήτων παρά από τα επιχειρηματικά. Άλλοι δηλώνουν λιγότερο ανήσυχοι για τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης με το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται πλέον στο 3,75%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2000.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει το βασικό της επιτόκιο στο 5%, μετά την τελευταία αύξηση του Ιουνίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2008.

Στη Βρετανία, ήδη περισσότεροι από 2 εκατομμύρια δανειστές στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους και πολλοί είναι αναγκασμένοι να προχωρούν κάθε φορά σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ