Η Γερμανία ξοδεύει δισεκατομμύρια για να πάρει κολοσσιαία επένδυση σε ημιαγωγούς

Φωτογραφία: Shutterstock

Η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ, TSMC, της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι δέσμευσε το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εργοστάσιο στη Γερμανία, το πρώτο στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη ουσιαστικά της τεράστια κρατική στήριξη για την κατασκευή μονάδας παραγωγής αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η Ευρώπη αναζητεί τρόπους να φέρει στο έδαφός της τέτοιου είδους αλυσίδες εφοδιασμού.

Το εργοστάσιο, που θα είναι το τρίτο της TSMC εκτός των παραδοσικών της βάσεων στην Ταϊβάν και την Κίνα, αποτελεί κεντρικό στόχο του Βερολίνου στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δώσει ώθηση στην τοπική παραγωγή ημιαγωγών, απαραίτητων ώστε η κολοσσιαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να παραμείνει ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόσφατα την European Chips Act, ένα φιλόδοξο σχέδιο επιδοτήσεων ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να διπλασιάσει τη δυνατότητα παραγωγής ημιαγωγών έως το 2030.

Στόχος της ΕΕ είναι να ανταγωνιστεί την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μετά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις ελλείψεις και τις αυξήσεις των τιμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η παραγωγή αυτοκινήτων και μηχανημάτων στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Γερμανία «φλερτάρει» με τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ημιαγωγών στον κόσμο από το 2022 και η κυβέρνηση θα συνεισφέρει με 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του εργοστασίου στη Δρέσδη, πρωτεύουσας του Ανατολικού κρατιδίου της Σαξονίας.

Η Σαξονία, κέντρο της βιομηχανίας ηλεκτρικών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, έχει ήδη κάποιες εταιρείες ημιαγωγών, ενώ θεωρείται ότι διαθέτει το εργατικό δυναμικό για λειτουργίες ακριβείας που απαιτούνται στην κατασκευή ημιαγωγών.

Ωστόσο, η TSMC είναι η μεγαλύτερη επένδυση από μία εταιρεία στην ιστορία της Σαξονίας και θα θεωρηθεί μεγάλη νίκη για την τοπική συντηρητική κυβέρνηση που θα δώσει μάχη στις επόμενες εκλογές με το ρατσιστικό, ακροδεξιό κόμμα, AfD.

Η TSMC έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει 3,499 δισεκατομμύρια ευρώ στη θυγατρική της, European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), στην οποία θα κατέχει ποσοστό 70%.

Οι γερμανικές Bosch και Infineon και η Ολλανδική, NXP, θα κατέχουν από 10% του νέου εργοστασίου, το οποίο θα κατασκευάζει 40.000 wafers το μήνα για αυτοκίνητα, αλλά και για προϊόντα που θα προορίζονται για βιομηχανίες, αλλά και σπίτια.

Συνολικά, το κόστος του εργοστασίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η TSMC επενδύει επίσης άλλα 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο που κατασκευάζει στην Δυτική Πολιτεία της Αριζόνα στις ΗΠΑ, στηρίζοντας τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την κατασκευή περισσότερων ημιαγωγών στη χώρα.

Ενώ κατασκευάζει και ένα εργοστάσιο στην Ιαπωνία με τη συνεργασία της Sony.

ΣΧΕΤΙΚΑ