Αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ κατά της Meta και του Twitter

Το logo της Μeta/ Φωτογραφία AP Tony Avelar

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ για τη διάδοση «παραπληροφόρησης» στην πλατφόρμα της Meta, μετά την επίθεση στη Χαμάς. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν διορία 24 ωρών στη Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, για να απαντήσει, αλλά και να συμμορφωθεί με την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης έχουν δει σημαντική αύξηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο, ενώ μία μέρα πριν, η ΕΕ είχε εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση και στο X, γνωστό παλαιότερα ως Twitter.

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, είπε στη Meta ότι πρέπει να αποδείξει ότι έχει λάβει «έγκαιρη, προσεκτική και αντικειμενική δράση». Στην απάντησή του, που δημοσιεύει το BBC, ο εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι «μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ δημιουργήσαμε άμεσα ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων στελεχωμένο με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που μιλούν άπταιστα εβραϊκά και αραβικά, για να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να ανταποκρινόμαστε άμεσα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε προειδοποίηση και προς όλες τις εταιρείες που διαχειρίζονται μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι απαιτείται από το νόμο να προλαμβάνουν τη διάδοση επιζήμιου περιεχομένου σχετικά με την Οργάνωση της Χαμάς, την οποία η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική.

Νωρίτερα, ο Μπρετόν, είχε γράψει επιστολή και προς το Έλον Μασκ λέγοντας του ότι το «βίαιο και τρομοκρατικό περιεχόμενο» δεν είχε αφαιρεθεί από την πλατφόρμα, παρά τις προειδοποιήσεις.

Ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος απάντησε ότι η εταιρεία είχε ήδη αναλάβει δράση, μεταξύ άλλων έχοντας αφαιρέσει και όλους του νέους λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν και είναι φιλικοί στη Χαμάς.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι κανόνες ασφαλείας στην ΕΕ έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ αυστηροί.

Το EU Digital Services Act σχεδιάστηκε να προστατεύσει τους χρήστες από τις πλατφόρμες των κολοσσιαίων τεχνολογικών εταιρειών. Ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο δόθηκε χρόνος στις εταιρείες για να προσαρμόσουν τα συστήματά τους.

Στις 25 Απριλίου, η Κομισιόν ενημέρωση τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες – αυτές που διαθέτουν πάνω από 45 εκατομμύρια ευρωπαίους χρήστες – ότι θα υπόκεινται σε πιο αυστηρούς κανονισμούς. Μεταξύ αυτών είναι και το Χ, ενώ ο νόμος μπήκε σε εφαρμογή τέσσερις μήνες μετά, δηλαδή τον περασμένο Αύγουστο.

Σε περίπτωση που μία εταιρεία δε συμμορφωθεί με τον κανονισμό, EU Digital Services Act, το πρόστιμο που θα της επιβληθεί μπορεί να φτάσει ακόμα και το 6% του παγκόσμιου τζίρους της, ενώ μπορεί να την επιβληθεί και αναστολή λειτουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ