Μαζικές απολύσεις στη Nokia δημιουργούν ανησυχίες για το 5G

AP Images

Η Nokia θα περικόψει 14.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ενός μαζικού προγράμματος μείωσης των εξόδων ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις επιπτώσεις μίας πιο «αδύναμης» αγοράς,

Σε ανακοίνωσή του, ο Φιλανδικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών, και από τους μεγαλύτερους παρόχους υλικού για τις υπηρεσίες 5G, απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 86.000 υπαλλήλους.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, οι υπάλληλοι θα ανέρχονται σε 72.000 με 77.000.

Η κίνηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μειώσει τα έξοδα προσωπικού κατά 10% με 15% και να εξοικονομήσει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2024, όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Συνολικά, οι περικοπές αναμένεται να μειώσουν τα κόστη της Nokia κατά έως και 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά έως το τέλος του 2026. Πάντως, η Φιλανδική εταιρεία πρόσθεσε στην ανακοίνωση ότι οι αλλαγές «θα ξεκινήσουν άμεσα».

«Οι πιο δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε μία επιχείρηση είναι αυτές που αφορούν τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέκκα Λούντμαρκ, σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι «έχουμε εξαιρετικά ταλαντούχους υπαλλήλους στη Nokia και θα στηρίξουμε όλους όσοι επηρεάζονται σημαντικά από αυτή τη διαδικασία».

Πάντως, η ανακοίνωση των περικοπών έρχεται μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Nokia, τα οποία ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα, ο Φιλανδικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, καθώς «η μακροοικονομική αβεβαιότητα και τα αυξημένα επιτόκια συνεχίζουν να πιέζουν τις λειτουργικές δαπάνες».

Οι πωλήσεις του τμήματος κινητής τηλεφωνίας υποχώρησαν κατά 19% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εξ αιτίας της καθυστέρησης στην ανάπτυξη του 5G σε κάποιες αγορές, μεταξύ τους και η κολοσσιαία αγορά της Ινδίας.

Μέσα στην εβδομάδα, η Σουηδική αντίπαλη εταιρεία, Ericsson, επίσης προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2023 πιθανότατα θα είναι μειωμένες από το συνηθισμένο, αντανακλώντας και τις σχετικές ανησυχίες της Nokia «για ένα δύσκολο περιβάλλον και μακροοικονομική αβεβαιότητα».

Η Nokia διατήρησε, πάντως, τις προβλέψεις για το σύνολο του 2023 προβλέποντας πωλήσεις μεταξύ 23,2 και 24,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ