Συμφωνία της Google με τον Καναδά για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο

Το σήματα της Google/ Φωτογραφία AP

Η Google συμφώνησε να πληρώσει τους Καναδούς διαφημιστές για το ειδησεογραφικό τους περιεχόμενο, κάνοντας πίσω στις απειλές να μπλοκάρει τοις ειδήσεις που παράγονται από τοπικά ΜΜΕ, μετά τη διαμάχη του τεχνολογικού κολοσσού με την Καναδική κυβέρνηση για να αποφευχθεί η επερχόμενη κρίση.

Η συμφωνία παύει την κρίση μεταξύ της Google και της καναδικής κυβέρνησης σχετικά με έναν αμφιλεγόμενο νόμο, γνωστό ως C-18, που απαιτεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες να αποζημιώνουν τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς για την εργασία τους.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μία παγκόσμια διαμάχη για το ρόλο που οι ψηφιακές πλατφόρμες παίζουν στη διευκόλυνση – ή μη – των ειδησεογραφικών μέσων, ειδικά των μικρών ανεξάρτητων οργανισμών.

Στους όρους της συμφωνίας –οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί– προβλέπεται ότι η Google θα πληρώνει 100 εκατομμύρια Καναδικά δολάρια (73,5 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια) το χρόνο, τα οποία θα διανέμονται στους εκδότες. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό.

Έτσι, αντί να διαπραγματεύεται με κάθε εκδοτικό οργανισμό ξεχωριστά, η Google θα έχει την επιλογή να συνεργάζεται με μία συνομοσπονδία που θα λαμβάνει τα χρήματα, τα οποία θα διανέμει στα ΜΜΕ, με βάση τον αριθμό των δημοσιογράφων που εργάζονται με πλήρη απασχόληση στο κάθε ένα.

Σύμφωνα με το CNN, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το πώς θα λειτουργεί αυτός ο οργανισμός και από ποιον θα διοικείται.

Η διοίκηση του τεχνολογικού κολοσσού εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν το νόμο, C-18, ενώ, από την πλευρά της, η Καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τελικές διατάξεις του νόμου θα ανακοινωθούν έως τις 19 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία της Google σηματοδοτεί την διαφορετική προσέγγιση της εταιρείας από τη μητρική του Instagram, τη Meta, η οποία απειλεί να αφαιρέσει το ειδησεογραφικό περιεχόμενό της από την πλατφόρμα του Καναδά, εξ αιτίας του C-18. Η Meta ανακοίνωσε ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ότι θα σταματήσει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα της και ξεκίνησε αυτή την πολιτική τον Αύγουστο.

Τότε και η Google είχε απειλήσει την Καναδική κυβέρνηση για απόσυρση των ειδήσεων, όμως τελικά – σε αντίθεση με τη Meta – έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έκλεισε τη συμφωνία.

Το ποσό που συμφώνησε η Google να πληρώσει είναι κατά 41% χαμηλότερο από αυτό που αρχικά ζητούσε ο Καναδάς.

Εν τω μεταξύ, από τότε που η Meta αφαίρεσε τις ειδήσεις από τις πλατφόρμες της στη χώρα της Βόρειας Αμερικής, κάποια μικρά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να φτάσουν οι ειδήσεις τους σε ευρύτερο κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ