El Profesor: Ο χαρισματικός κύριος Τσίπρας

El Profesor
EL PROFESOR
El Profesor: Ο χαρισματικός κύριος Τσίπρας
Φωτο: AP Images

Ο χαρισματικός σκακιστής

Τελικά ο …χαρισματικός σκακιστής φαίνεται ότι όχι απλά πίστευε, αλλά ήταν βέβαιος, ότι η διαφορά δεν ήταν μεγάλη και κυμαίνονταν στις 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ότι με τις παροχές, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με μια επίθεση στις ελίτ και ένα δίλημμα, τύπου 2015, ή εμείς (με τις παροχές) ή αυτοί (με το ΔΝΤ και τη λιτότητα) όχι απλά θα καλύπτονταν η διαφορά αλλά, γιατί όχι, θα κέρδιζαν τις εκλογές. Τόσο αποκομμένος από την κοινωνία και την πραγματικότητα. Από την γνήσια έκπληξη που προκάλεσε στον πρωθυπουργό και στους περισσότερους κυβερνητικούς η ταπεινωτική ήττα της Κυριακής που έσυρε τον Σύριζα σε πρόωρες εκλογές, προκύπτει ότι σύσσωμη η ηγετική ομάδα του Σύριζα βάδιζε με απόλυτη σιγουριά ότι και αυτή τη φορά, το άστρο του Αλέξη θα λάμψει και θα εκπλήξουν τους πάντες, όπως το 2015. Μια σιγουριά αντίστοιχη του Αλέκου Φλαμπουράρη τις ηρωικές ημέρες του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν δήλωνε με βεβαιότητα στις τηλεοράσεις ότι θα μας δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει... να διαλύσουμε το ευρώ. Και όλες αυτές οι δημοσκοπήσεις, που μήνες τώρα έδειχναν με σαφήνεια το αντίθετο; Απλούστατα δεν τις πίστευαν. Δεν έδιναν καμία σημασία, ούτε τις έλαβαν υπόψη ακόμα και ως ενδεχόμενο, αποκλείοντας ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ούτε μια στο ένα εκατομμύρια που έλεγε ο χαρισματικός για το ενδεχόμενο να πει όχι η κ. Μέρκελ στη συμφωνία που θα παρουσίαζε το 2015 (φράση που επανέλαβε και πριν λίγες εβδομάδες για το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές από τη ΝΔ...).

Πέφτοντας από τα σύννεφα

Εκτός από τον κ. Τσίπρα και την ηγετική παρέα, που ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι συνέβη προχθές Κυριακή υπάρχει μια ακόμα κατηγορία ανθρώπων που έπεσαν από τα σύννεφα. Ένας αξιόλογος αριθμός στελεχών, επιχειρηματιών, καθηγητών κ.α., που κόντρα στο ρεύμα είχαν την άποψη ότι το ζήτημα των εκλογών είναι ανοιχτό, ότι θα γίνει «μάχη», ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τον χαρισματικό κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει έρθει για να μείνει. Από την κατηγορία αυτή εξαιρούνται στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Μπίστης ή ο κ. Τζουμάκας, που θα πρέπει να δουν το ποσοστό του Σύριζα να πέφτει κάτω του 10% για να κάνουν λόγο για «στρατηγική» ήττα, και μόνον μια «στρατηγική ήττα» θα αποδεχθούν ως ήττα. Τότε θα πέσουν από τα σύννεφα.

Ο μόνος νικητής του Σύριζα

Βέβαια από την κατάρρευση του Σύριζα υπάρχει και κάτι που διασώθηκε. Η κ. Δούρου η οποία ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη της επόμενης Κυριακής. «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου αυτούς που μας στήριξαν με την ψήφο τους. Ήταν η καλύτερη απάντηση στις συκοφαντίες και τις χυδαιότητες που κάποιοι οργάνωσαν με ονοματεπώνυμο και που τις ακούγαμε, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, να κρύψουν το πραγματικό μετρήσιμο αποτέλεσμα και το έργο της Δύναμης Ζωής. Η μεγάλη μάχη είναι πλέον μπροστά, την επόμενη Κυριακή θα δώσουμε τη μάχη για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας. Για αυτό και όλοι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας την επόμενη Κυριακή», δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες, μην μπορώντας να συγκρατήσει το χαμόγελο ικανοποίησης, παρά το αδιαμφισβήτητο βάρος που θα της δημιούργησε η καταβαράθρωση του Σύριζα. Οπότε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην κα Δούρου και μάλιστα χωρίς κανένα άγχος γιατί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής νικήτρια θα είναι η κ. Δούρου με το λαό μαζί της.

Φωτοτροπισμός

Εκτός από την «παγωμάρα» του αποτελέσματος ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και η στρατιά των ανθρώπων τους θα βιώσουν τις επόμενες ημέρες μια ακόμη πολύ δυσάρεστη και ψυχικά επώδυνη εμπειρία: θα δουν όλο αυτό το πλήθος στελεχών, επιχειρηματιών, επενδυτών, καθηγητών, δημοσιογράφων, συμβούλων, παρασυμβούλων κ.α., που μέχρι τώρα τους περιτριγύριζαν εκλιπαρώντας για ένα βλέμμα, να μην τους δίνουν την παραμικρή σημασία! Όχι μόνο θα τους αγνοούν, αλλά θα τους αποφεύγουν αναζητώντας τα βλέμματα άλλων. Όσο επώδυνη εμπειρία και αν είναι πρέπει να τη δουν με ψυχραιμία. Απαλλαγμένοι από το βάρος της εξουσίας θα έχουν το χρόνο να το φιλοσοφήσουν. Άλλωστε δεν έχει να κάνει με αυτούς ως πρόσωπα αλλά με την εξουσία. Η εξουσία ασκεί μια ακατανίκητη έλξη. Όπως τα βράδια του καλοκαιριού που πολλά έντομα μετακινούνται προς την πηγή φωτός, όπου και αν βρίσκεται αυτή. Πρόκειται για μια αυτόματη αντίδραση ορισμένων οργανισμών, φαινόμενο που ονομάζεται φωτοτροπισμός. Το αν η λάμπα εκπέμπει ροζ ή γαλάζια λάμψη δεν έχει καμία σημασία, τουλάχιστον για τα έντομα.

Η αντίδραση της αγοράς

Θα έχει συνέχεια η άνοδος; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα μετά το εντυπωσιακό χθεσινό άλμα. Η αγορά ήδη έχει «τρέξει» πολύ τους τελευταίους μήνες και ένα από τα βασικά στοιχεία που τροφοδότησαν την άνοδο ήταν η προοπτική αλλαγής κυβέρνησης, κάτι που κάνει πολλούς επιφυλακτικούς για τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Ωστόσο το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν ήταν απλά ένα καλό αποτέλεσμα για την αγορά αλλά ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με την έννοια ότι αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες για τον σχηματισμό μιας ισχυρής, αυτοδύναμης κυβέρνησης, προτεραιότητα της οποίας θα είναι η ανόρθωση της οικονομίας με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Η ελληνική οικονομία είναι εδώ και χρόνια έτοιμη να φύγει μπροστά καλύπτοντας μέρος των μεγάλων απωλειών της κρίσης, οι επενδυτές έχουν μεγάλη διάθεση για ελληνικό κίνδυνο και με την κατάλληλη κυβέρνηση μπορούμε να δούμε μια θεαματική αλλαγή των συνθηκών το 2020. Όλα αυτά δικαιολογούν μια δραστική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία είχαν υποστεί μια χωρίς προηγούμενο, σε καιρό ειρήνης, υποχώρηση τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ