El Profesor: Αλλαγή σελίδας για το Χρηματιστήριο

El Profesor
EL PROFESOR
El Profesor: Αλλαγή σελίδας για το Χρηματιστήριο
Φωτο: Shutterstock

Αλλάζει σελίδα το Χρηματιστήριο

Η χθεσινή εικόνα της αγοράς, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με μικρές απώλειες στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, δεν ήταν απλά πολύ καλή, δεδομένου του διήμερου ανοδικού ξεσπάσματος που προηγήθηκε. Ήταν εξαιρετική, καθώς η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τις ξένες αγορές: οι μέρες περνούν και όχι μόνο απομακρύνεται η προοπτική συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για τα θέματα του εμπορίου, αλλά κλιμακώνεται η ένταση με νέες απειλητικές κινήσεις από την πλευρά του Πεκίνου. Η συμπεριφορά του Χρηματιστηριού Αθηνών χθες πιστοποιεί ότι η εγχώρια αγορά έχει αλλάξει σελίδα. Η όρεξη των ξένων επενδυτών για ελληνικό κίνδυνο είναι μεγάλη, όπως και οι δυνατότητες της οικονομίας μετά τις εθνικές εκλογές.

Τρέχουν οι short, «τρέχει» και η Alpha Bank

Ημέρα της Alpha Bank, ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή να κλείνει με σημαντικά κέρδη (σε συνέχεια του προηγούμενου μετεκλογικού διημέρου), +1,67% κρατώντας τον δείκτη των τραπεζών σε θετική τροχιά. Η μετοχή της Alpha είχε μείνει πίσω ωστόσο είναι σαφές ότι μεγάλο μέρος του άλματος των τελευταίων ημερών είναι αποτέλεσμα των short, οι οποίοι σπεύδουν να κλείσουν θέσεις καθώς τα σενάρια καταστροφής, αποσταθεροποίησης και εκτροχιασμού δεν τα ακούει πια κανείς. Σήμερα είναι ημέρα αποτελεσμάτων για την Alpha Bank τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας, αλλά και για το στίγμα που θα δώσει η διοίκηση Ψάλτη για την επιτάχυνση του σχεδιασμού μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Η αγορά περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες για τις εμπροσθοβαρείς κινήσεις πωλήσεων που έχει αναγγείλει η νέα διοίκηση.

Ανεβάζει στροφές η Πειραιώς

Πολλά μεγάλα project τρέχει παράλληλα αυτούς τους μήνες η Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση της τράπεζας δεν μπορεί να πιστέψει την αγαθή τύχη που έχει προκαλέσει όλη αυτή τη θεαματική μεταστροφή του κλίματος για την Ελλάδα και τον τραπεζικό τομέα. Έτσι πολλά από αυτά που ήταν σε αναμονή, περιμένοντας την βελτίωση του κλίματος, τώρα «τρέχουν» και ο Ιούνιος θα είναι μήνας πολλών και εντυπωσιακών ανακοινώσεων μέσω των οποίων θα «καθαρίσει» με τις υποχρεώσεις του χθες. Αυτές τις ημέρες πάντως η διοίκηση της τράπεζας «τρέχει» για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τα οποία θα παρουσιαστούν την Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Ετοιμάζεται η Εθνική

Μπορεί το business plan να μην ενθουσίασε, για να το θέσω ευγενικά, ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία της Εθνικής υπερέχουν. Με αυτά η Εθνική ίσως είναι η πρώτη που θα αξιοποιήσει το εξαιρετικά θετικό κλίμα για την Ελλάδα με ομολογιακή έκδοση.

Η επένδυση της Μότορ Όιλ στην Κόρινθο

Ιδιαίτερα θετική είναι η υποδοχή επενδυτών και αναλυτών στην απόφαση της διοίκησης της Μότορ Όιλ να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση 310 εκατ. ευρώ στο διυλιστήριο της Κορίνθου, επένδυση που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής βενζίνης, προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η επένδυση οδηγεί σε πρόσθετα κέρδη και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το καθαρά έσοδα από το έργο ανά μετοχή θα ανέλθουν στα 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι οι αναβαθμίσεις των τιμών στόχων για τη μετοχή της Μότορ Όιλ δεν θα αργήσουν.

elprofesor@economistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ