El Profesor: Η εικόνα του χθες και αυτά που έρχονται

El Profesor
EL PROFESOR
El Profesor: Η εικόνα του χθες και αυτά που έρχονται
Φωτο: Shutterstock

Η εικόνα του χθες και αυτά που έρχονται

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και της Alpha Bank και της Eurobank που ανακοινώθηκαν χθες μόνο για πανηγυρισμούς δεν ήταν. Πολύ αδύναμα έσοδα, εξασθένηση καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, αδύναμη παραγωγή νέων δανείων, μέτρια πρόοδος στην μείωση των «κόκκινων» δανείων. Η εικόνα ήταν κακή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 και ακόμα πιο προβληματική σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν παρά φωτογραφία του χθες όταν οι πάντες βλέπουν, και τοποθετούνται, για αυτά που έρχονται.

Ανταγωνισμός στα δάνεια

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάτι στις χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, είναι η όλο και πιο μεγάλη πίεση στα περιθώρια επιτοκίου των νέων δανείων, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως φαινόμενο της μετά την κρίση εποχή, κυρίως των επιχειρηματικών, λόγω του οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών. Όπως ανέφερε η Alpha, ο ανταγωνισμός στα επιχειρηματικά δάνεια μείωσε κατά 30 μονάδες βάσης το περιθώριο επιτοκίου. Να δούμε, λοιπόν, πώς θα εξελιχθεί αυτή η ενίσχυση του ανταγωνισμού στα νέα επιχειρηματικά δάνεια και πόσο μπορεί να πιέσει στο μέλλον τα περιθώρια για τις τράπεζες. Για τις επιχειρήσεις, πάντως, όλα αυτά συνιστούν μια θετική εξέλιξη.

Γιατί οι τράπεζες κατακαίνε τους σορτ

Έγραφε το economistas.gr στις 25 Φεβρουαρίου: «Οι short επικεντρωμένοι στα προφανή, τα NPEs, τον αναβαλλόμενο φόρο, τα χαμηλά έσοδα των τραπεζών και άλλα γνωστά προβλήματα υποτίμησαν την ποιοτική αλλαγή στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον, υποτίμησαν την ικανότητα των διοικήσεων να επιταχύνουν το βηματισμό τους στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποτίμησαν την αντίδραση των μετόχων όπως αυτή της Eurobank με την συγχώνευση της Grivalia και το Σχέδιο Επιτάχυνση. Υποτίμησαν την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την προοπτική νέων εκδόσεων μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Υπερβέβαιοι στις θέσεις τους, συνέχισαν να ενισχύουν τις ανοιχτές θέσεις, επηρεάζοντας παράλληλα απροκάλυπτα το κλείσιμο της αγοράς ώστε να διατηρήσουν την πτωτική τάση και να αποθαρρύνουν κάθε διάθεση αγοράς τραπεζικών μετοχών».

Προσθέτω, εδώ, το χθεσινό κείμενο του economistas.gr σύμφωνα με το οποίο Lansdowne, Oceanwood (και πολλοί άλλοι) ήδη γράφουν σημαντικές ζημιές από τις «ανοιχτές» θέσεις τους. Περαστικά. Αυτά έχουν οι αγορές.

Πού θα πάει η αγορά

Και χθες η ελληνική κεφαλαιαγορά συνέχισε την ξέφρενη πορεία εντελώς ανεπηρέαστη και ξεκομμένη από το διεθνές περιβάλλον και την επιδείνωση των συνθηκών. Καθόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι η εγχώρια αγορά, κινήθηκε για χρόνια εντελώς ανεπηρέαστη και ξεκομμένη από το πάρτι των ξένων αγορών. Προφανώς δεν θα έχουμε κάθε μέρα +6% και +3%, προφανώς θα έχουμε και διορθωτική πτώση, αλλά αυτά δεν αλλάζουν την μεγάλη εικόνα: η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, το χρηματιστήριο αλλάζει σελίδα και οι εισηγμένες αλλάζουν επίπεδο αποτιμήσεων.

Για να έχουμε μια αίσθηση του μέτρου

Η «προσγείωση» των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνει τις μεγάλες προσδοκίες για την απογείωση της ελληνικής οικονομίας μετά τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο για να έχουμε μια αίσθηση του μέτρου, για το πού είναι η χώρα και πού μπορεί να φτάσει, επισημαίνω ότι χθες η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,049% όταν η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας, το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκό πρόβλημα, διαμορφώνεται στο 2,671%. Η απόδοση του 10ετούς της Κύπρου διαμορφώνεται στο 1,210%, της Φινλανδίας στο 0,165% ενώ αυτό της Γερμανίας στο -0,177%. «Γερμανικές» δεν θα γίνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά από μια σύγκλιση με τις αποδόσεις των κυπριακών τίτλων έχουμε ακόμη πολλά να κερδίσουμε.

elprofesor@economistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ