Αυτές είναι οι πόλεις που κέρδισε η Αθήνα 

NEWSROOM
Αυτές είναι οι πόλεις που κέρδισε η Αθήνα 

Δεν ήταν εύκολο για την Αθήνα να περάσει μπροστά από πόλεις όπως το Αμβούργο, με το διάσημο λιμάνι του, ή την Τουλούζη, που φιλοξενεί τη βάση της Airbus, όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Η ελληνική πρωτεύουσα είναι εδώ και λίγες ώρες η ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας και ο τίτλος συνοδεύεται από το διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό βραβείο του ενός εκατ. ευρώ. Όμως ποιες είναι οι πόλεις που προσπέρασε στην κούρσα της διεκδίκησης η Αθήνα;

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας ιδρύθηκε το 770 και είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Σκανδιναβίας. Σήμερα έχει περίπου 300.000 κατοίκους και φιλοξενεί το ομώνυμο Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1928 και στο οποίο σήμερα σπουδάζουν 44.000 φοιτητές.

Από τις εμβληματικότερες πόλεις της Γερμανίας και ισχυρό οικονομικό κέντρο που έχει αναπτυχθεί κυρίως γύρω από το λιμάνι του. Στην πόλη σήμερα κατοικούν 1,7 εκατ. άνθρωποι και, ανάμεσα σε πολλά άλλα, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ιαπωνικό κήπο της Ευρώπης. Λένε πως έχει 2.300 γέφυρες περισσότερες από όσες έχουν Βενετία και Άμστερνταμ μαζί, ενώ οι κύκνοι που διαμένουν στις δύο λίμνες της πόλης προστατεύονται με νομοθετικό διάταγμα από το 1264.

Πόλη του Βελγίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις Βρυξέλλες και έχει λίγο περισσότερο από 100.000 κατοίκους. Στο ζυθοποιείο της πόλης που λειτουργεί από το 1717 παράγεται η γνωστή και στην Ελλάδα Stella Artois, ενώ στην πόλη λειτουργεί από το 1425 το παλαιότερο Καθολικό Πανεπιστήμιο των Κάτω Χωρών

Στα νότια της Γαλλίας βρίσκεται η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 1,2 εκατ. κατοίκους και βρίσκεται μία ώρα μακριά από τη Μεσόγειο και μία από τον Ατλαντικό. Η Τουλούζη αποτελεί τη βάση της Airbus στην οποία εργάζονται περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι, ενώ στο Πανεπιστήμιο της πόλης σπουδάζουν 100.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Η σουηδική υποψηφιότητα για την ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας ιδρύθηκε το 1622 και απέκτησε Πανεπιστήμιο σχετικά πρόσφατα, το 1965. Έχει 125.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Σουηδία, ενώ το 2014 ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ