Skip to main content

Φτιάξτε ένα μελισσόκηπο και σώστε τον πλανήτη

Φτιάξτε ένα μελισσόκηπο και σώστε τον πλανήτη
Φώτο: Shutterstock

Μια «εκστρατεία» για να σωθούν οι μέλισσες έχει ήδη ξεκινήσει από μια ομάδα εθελοντών με επικεφαλής μια νέα γυναίκα, την Εύα Θεοφάνους, η οποία είναι εμπνεύστρια τη δράσης «BEE and BE»!. Αν και ασχολείται με τον χώρο του τουρισμού έδωσε ένα προσωπικό στοίχημα κι αποφάσισε να «θρέψει» τις μέλισσες.

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «αμέσως ενδιαφέρθηκαν άνθρωποι από την επιστημονική κοινότητα, πανεπιστημιακοί και άλλους χώρους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν κι έτσι δημιουργήθηκε ένα δίκτυο που διέδωσε την ιδέα της δράσης, η οποία έχει δυο στόχους: Πρώτον να ενημερώσει το κοινό για το τι σημαίνει η μέλισσα για την τροφή του και την ίδια του την ύπαρξη και δεύτερον να παροτρύνει τους κατοίκους των πόλεων να φυτεύουν φυτά και λουλούδια κατάλληλα για τη θρέψη της μέλισσας που λιμοκτονεί, λόγω της έλλειψης ποικιλίας τροφής».

Όπως τονίζει η κ. Θεοφάνους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η μέλισσα που λιμοκτονεί λόγω της μονοκαλλιέργειας (και από αυτήν ως επικονιαστή παράγεται το 1/3 της τροφής μας), εξαρτάται από τον καθέναν μας. Πανεπιστημιακοί και Ινστιτούτα Ερευνών τη στηρίζουν και δεκάδες πολίτες προσφέρουν γνώση και χρόνο στο να την προωθήσουν».

Η «αποστολή» διάσωσης των μελισσών θα αρχίσει την Πρωτομαγιά στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν πώς να δημιουργήσουν στο σπίτι τους, τον κήπο τους, την ταράτσα τους τον δικό τους μελισσόκηπο. «Μας διατίθεται μέσα στην ανθοκομική έκθεση ένα φυτώριο που θα μετατραπεί σε ένα πρότυπο μελισσόκηπο. Ουσιαστικά θα περιλαμβάνει φυτά και λουλούδια που είναι κατάλληλα για την τροφή της μέλισσας» δηλώνει η κ. Θεοφάνους και προσθέτει ότι «η δράση θα γίνει την Πρωτομαγιά αλλά θα συνεχιστεί και τα τρία πρώτα σαββατοκύριακα του Μάη και θα παρακινήσει τους πολίτες, ώστε να προμηθευτούν τα κατάλληλα αρωματικά φυτά, βότανα και λουλουδάκια και να δημιουργήσουν απλούς οικιακούς/αστικούς μελισσόκηπους».

Όπως υπογραμμίζει μάλιστα «δεν υπάρχει κανένας φόβος μήπως και μας τσιμπήσουν οι μέλισσες γιατί δεν πρέπει να τις μπερδεύουμε με τις σφήκες. Οι μέλισσες αν δεν τις επιτεθούμε δεν μας πειράζουν. Άρα, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Στα σχέδια της δράσης «BEE and BE» είναι να εμπλακούν αργότερα και μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν κήπους «κι αντί να βάζουν μόνο καλλωπιστικά φυτά, να φυτεύουν και κατάλληλα φυτά για τη μέλισσα, ενώ στόχος μας είναι να ανταποκριθούν και οι δήμοι».

Μάλιστα, όσοι θα συμμετάσχουν στη δράση θα λάβουν κι ένα «δώρο» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Θεοφάνους. «Με σύνθημα Μελισσόκηποι παντού η Bee and ΒΕ θα συνεχιστεί με έναν πανελλαδικό διαγωνισμό που θα "τρέχει" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον πιο πλήρη σε ποικιλία οικιακό αστικό μελισσόκηπο, με έπαθλο δωρεάν διακοπές σε βίλλα στην Πάρο! Για τον διαγωνισμό που θα τρέξει από τα τέλη Μαΐου θα ενημερώνονται οι συμμετέχοντες μέσα από τις σελίδες της "Bee and BΕ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΟΙ ΠΑΝΤΟΥ!" στο facebook και το Instagram».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεβίωσε ο «νονός» της «υπερθέρμανσης», Σ. Μπρέκερ
Απεβίωσε ο «νονός» της «υπερθέρμανσης», Σ. Μπρέκερ
Ο νονός του όρου «υπερθέρμανση του πλανήτη», ο ωκεανολόγος Γουάλας Σμιθ Μπρέκερ, έφυγε από τη ζωή χθες τη νύχτα στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 87 ετών.
Απεβίωσε ο «νονός» της «υπερθέρμανσης», Σ. Μπρέκερ
Τα social media δεν φέρνουν την ευτυχία στους νέους
Τα social media δεν φέρνουν την ευτυχία στους νέους
Έρευνα των ακαδημαϊκών της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι η επίδραση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιστοιχεί περίπου στο 1% της ευημερίας του εφήβου.
Τα social media δεν φέρνουν την ευτυχία στους νέους
Πως να απογειώσετε την παραγωγικότητά σας
Πως να απογειώσετε την παραγωγικότητά σας
Στην εποχή μας η επιτυχία δεν κρίνεται τόσο από το πόσο πολύ δουλεύουμε αλλά ποιο είναι το αποτέλεσμα της εργασίας μας: πόσο παραγωγικοί είμαστε!
Πως να απογειώσετε την παραγωγικότητά σας
Πως να αποφύγετε τους βαρετούς συνομιλητές
Πως να αποφύγετε τους βαρετούς συνομιλητές
Όλοι μπορούν να γίνουν ενδιαφέροντες συνομιλητές, αλλά σε κάποιους αυτό βγαίνει φυσικά, ενώ άλλοι έχουν την τάση να γίνονται βαρετοί.
Πως να αποφύγετε τους βαρετούς συνομιλητές