Οι 20 ικανότητες που πρέπει να αναπτύξετε μέχρι τα 40

NEWSROOM
Οι 20 ικανότητες που πρέπει να αναπτύξετε μέχρι τα 40
Φωτο: Shutterstock

Κανείς δεν νιώθει ποτέ πραγματικά μεγάλος, αλλά όταν κάποια ή κάποιος πλησιάζει την ηλικία των 40 ετών, τότε προφανώς έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή από την οποία πρέπει, ή τουλάχιστον θα έπρεπε, να έχει αντλήσει μεγάλες εμπειρίες και γνώσεις. Τα περίφημα 40 αποτελούν μια ηλικία ορόσημο για τον άνθρωπο, όπου μπορεί και πρέπει τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχει αντλήσει στην διαδρομή του να τις μετουσιώσει σε σοφία και να αναπτύξει μια σειρά από ικανότητες που θα τον βοηθήσουν να ζήσεις μια πιο καλή και υγιή ζωή!

Το να δημιουργήσεις ορισμένες σταθερές ρουτίνες στην καθημερινότητα, όπως ένα πρόγραμμα ύπνου, να έχεις βρει ένα αγαπημένο χόμπι, να φροντίζεις για την υγεία του οργανισμού σου και να αποταμιεύεις για το μέλλον είναι ορισμένες μόνο από τις ικανότητες που πρέπει όλοι να αποκτήσουν πριν πατήσουν τα περιβόητα σαράντα.

Το να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και να πηγαίνεις την επόμενη ημέρα στη δουλειά, όσο αξιοσημειώτο και αν είναι και όσο και αν σε ταξιδεύει σε πιο ανέμελες εποχές, δεν είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μακροημέρευση και μια καλή ζωή!

Ποιες λοιπόν είναι 20 ικανότητες που πρέπει να έχουμε αποκτήσει όλοι μέχρι τα 40;

1. Μάθετε να διαπραγματεύεστε.

Αν η σκέψη του να μπείτε σε ένα ντιμπέιτ με τον εργοδότη σας για τα πόσα χρήματα αξίζετε σας φέρνει ζαλάδα, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Βοηθάει το να το προσπαθείτε και να το ψάξετε όσο περισσότερο μπορείτε να το αντέξετε.

Αν διαπραγματεύεστε τον μισθό σας, η καλύτερη στρατηγική για να πάρετε αυτό που θέλετε και να συνεχίσετε να φαίνεστε φιλικός είναι να θέσετε ένα όριο που να περιλαμβάνει και το ποσό που θέλετε. Για παράδειγμα αν θέλετε να φτάσετε στα 50.000 ευρώ μισθό ζητήστε κάτι μεταξύ 50.000- 80.000 ευρώ. Ένας άλλος τρόπος είναι να παραφράσετε την πρόταση σας με τρόπο που να φανεί πως κερδίζει ο έτερος της διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διεκδικείται αυτό που πιστεύεται ότι σας αξίζει και να διαπραγματεύεστε σκληρά για το πετύχετε.

2. Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Όσο δύσκολο και αν είναι να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα ακόμα και τα σαββατοκύριακα, ωστόσο αν καταφέρετε να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου θα είναι σπουδαίο για την καθημερινότητά σας και την υγεία σας. Αν παρακοιμηθείτε για μερικές ημέρες, οι ειδικοί δηλώνουν οτι μπορεί να απορρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι και να ξεκινήσετε να κουράζεστε πιο εύκολα στη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον προτείνουν να μην κλείνετε το ρολόι για να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω το πρωί. Αντί να ξανακοιμηθείτε, προτιμήστε να ανάψετε κάποιο φως ή να κάνετε λίγη γυμναστική για να τεντωθείτε.

3. Να πιάνετε κουβέντα σε πάρτι.

Αν αισθάνεστε άβολα να πιάσετε κουβέντα με ένα σωρό ανθρώπους που δεν έχετε ξαναγνωρίσει, μην ανησυχείτε. Το ίδιο θα ισχύει και για εκείνους κατά πάσα πιθανότητα. Ένας σίγουρος τρόπος για να βελτιώσετε τις ικανότητες σας σε τέτοιες συζητήσεις και να να φύγει ένα μέρος της πίεσης που αισθάνεστε είναι απλά να δείξετε ενδιαφέρον για τον συνομιλητή σας. Να κάνετε ερωτήσεις και αφήστε τους να μιλάνε για τον εαυτό τους. Επιτρέψτε τους να σας μάθουν κάτι.

Όπως σημειώνει και η CEO της Vie Luxe, Μάρτζορι Γκουμπελμαν: «Ακόμα και αν δεν ξέρετε κανέναν και νιώθετε πως φοβάστε, πρέπει να πάτε. Μη μένετε σπίτι. Τόσοι άνθρωποι φοβούνται πως κανείς δεν θα τους μιλήσει και φεύγουν με άσχημα συναισθήματα, αλλά συνέβη ποτέ αυτό με εσάς;».

4. Να βρείτε και να... κολλήσετε με μια άσκηση που σας ευχαριστεί.

Ένας καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής δήλωσε στους New York Times πως οι έρευνες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που δεν τους αρέσει μια άσκηση ή αισθάνονται πως δεν τους ταιριάζει, είναι απίθανο να την συνεχίσουν. Οπότε καλό είναι να πειραματίζεστε και να βρείτε μια δραστηριότητα που πραγματικά σας αρέσει, είτε είναι ζούμπα είτε είναι άρση βαρών.

Να θυμάστε. Ήδη από την ηλικία των 30 ετών ξεκινάτε να χάνετε αρκετή μυική μάζα, οπότε είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ασκήστε.

5. Βρείτε το «γλυκό σημείο» της καριέρας σας.

Ο παγκόσμιος επικεφαλής της Oglivy για ανεύρεση ταλέντων, Μπράιαν Φέδερστοναχιου σημείωσε στο περιοδικό TIME πως «το γλυκό σημείο της καριέρας σας βρίσκεται στην σύζευξη τριων πραγμάτων: αυτό στο οποίο είστε καλός, αυτό που σας αρέσει, και αυτό που εκτιμά ο κόσμος». Επισημαίνει επίσης πως «πρέπει να δοκιμάσετε το τεστ των 30 δευτερολέπτων για να εξετάσετε αυτές τις υποθέσεις» ανεξάρτητα από το αν είστε αρκετά ταλαντούχος σε κάτι για να κάνετε καριέρα.

6. Να αποταμιεύετε για τη σύνταξη.

Τα λεγόμενα χρυσά χρόνια πλησιάζουν όλο και περισσότερο και πρέπει να προετοιμαστείτε για να τα απολαύσετε. Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, μέχρι τα 40 πρέπει να έχετε αποταμιεύσει περίπου 3 φορές τον ετήσιο μισθό σας.

Η επένδυση των χρημάτων σας μπορεί να αυξήσει το ποσό σας εκθετικά, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε πολλά, και όπως σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές «το να χάσετε μια έκρηξη κέρδους στο χρηματιστήριο, είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνο από το να μην επενδύετε καθόλου».

7. Επενδύστε στις σχέσεις.

Από τα πράγματα που μετανιώνουμε μετά τα 30 μας είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο με την οικογένειά τους. Πολλές εξομολογήσεις σημειώνουν πως οι περισσότεροι μετανιώνουν που δεν πέρασαν χρόνο με τους γονείς τους όσο ήταν νέοι και μπορούσαν να το απολαύσουν. Άλλοι προτίμησαν τη δουλειά από τον προσωπικό χρόνο και από το να είναι με την οικογένειά τους. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και αφήνουν το σπίτι σύντομα, με την σύζυγο που απομένει πλέον να είναι η μοναδική και πιο σημαντική παρουσία στη ζωή σας.

Έρευνα του Χάρβαρντ αποκαλύπτει πως οι καλές σχέσεις μας κρατούν χαρούμενους αλλά και υγιείς, ενώ οι σχέσεις γίνονται πιο βαθιές και σημαντικές μόλις φτάσετε τα τριάντα.

8. Μάθετε να λέτε όχι στους άλλους.

Η αλήθεια είναι πως μεγαλώσατε πλέον αρκετά για να φοβάστε να πείτε «όχι» σε κάποιον, και πολλές φορές υπερεκτιμούμε το κόστος του να αρνηθούμε κάτι. Όπως τονίζει και η Έυα Γκλασρουντ, ο καλύτερος τρόπος για να συγκεντρώσετε όλη την αυτοπεποίθησή σας είναι να αναγνωρίσετε πως υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορείτε να αποκτήσετε ξανά, όπως ο χρόνος σας, η υγεία, οι αρετές ή ακόμα και η ζωή σας.

Οπότε καλό είναι να προσέχετε και να διαβεβαιώσετε τον εαυτό σας πως δεν χρειάζεται να λέτε «ναι» σε όλα. Είναι απολύτως φυσιολογικό να πείτε και «όχι» ακόμα και στον εργοδότη σας που θέλει να σας φορτώσει με μια νέα εργασία ενώ έχετε ήδη πολλά να κάνετε. Θα μπορούσατε να πείτε: «Ευχαρίστως να κάνω και αυτό το πρότζεκτ, αλλά αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αφήσω αυτό που κάνω και να καθυστερήσω να το τελειώσω, μιας και σκόπευα να αφιερώσω τις επόμενες ώρες για να το παραδώσω. Θα θέλατε να το καθυστερήσω αυτό;»

9. Να διατηρείτε ένα σπίτι καθαρό.

Αν θέλετε να ελφρύνεται, από τα πολλά πράγματα, το σπίτι σας υπάρχει μια διαδικασία που ξεκινάει από έναν μαραθώνιο καθαρίσματος, όπου θα κρατάτε μόνο τα πράγματα που σας προκαλούν ευτυχία και ξεφορτωθείτε οτιδήποτε άλλο. Η Έριν Μπροντγουιν μιλώντας στο Business Insider σημείωσε πως ένα γεμάτο με πράγματα σπίτι μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους για πολλούς εργένηδες και οικογένειες. Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί σε ακατάστατα περιβάλλοντα, οπότε αν δεν θέλετε να αναδιοργανώσετε τον χώρο του γραφείου σας τώρα, δεν πειράζει και τόσο.

10. Εξασκείστε κάποιο χόμπι.

Ο Βίσνα Σαράν συμβουλεύει τους 30 και κάτι να αναπτύξουν χόμπι, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν πως υπάρχει μια υπέροχη ζωή εκεί έξω, πέρα από την δουλειά τους και είναι σημαντικό να βρουν ασχολίες εκτός της δουλειάς που θα μπορούν να κάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Οι ιδέες πολλές. Από το να μάθετε να παίζετε μπριτζ σαν τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι να παίζετε γιουκαλίλι σαν άλλος Γουόρεν Μπάφετ.

11. Να κάνετε καινούριους φίλους.

Αν δεν το έχετε μάθει, δεν είναι και τόσο εύκολος να γίνεις «κολλητός» με κάποιον, όταν αφήσετε το πανεπιστήμιο. Όχι ότι είναι κάτι απίθανο, αλλά αφού υπάρχουν τόσες επιστημονικές μέθοδοι για να κάνετε φίλους στην ενήλικη ζωή σας, αυτό κάτι δείχνει.

Ένα άλλος τρόπος είναι να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, οπότε θα έχετε μια διευρυμένη βάση ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα με εσάς. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε νέους φίλους με το να γίνετε λίγο πιο «ευάλωτοι». Αποκαλύψτε πράγματα για τον εαυτό σας, δείχνοντας εμπιστοσύνη όσο προχωράει η σχέση. Μην ξεχνάτε πως είναι σημαντικό να είστε μέρος μιας κοινότητας.

12. Να αποτύχετε και να σταθείτε και πάλι στα πόδια σας.

Είναι σημαντικό μέχρι τα 20 και κάτι, να έχουμε μάθει πως να αποτυγχάνουμε αλλά πιο σημαντικό το πώς να σηκωνόμαστε και πάλι. Η αποτυχία έρχεται φυσικά. Το να μπορέσουμε να σηκωθούμε και πάλι είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια να μάθουμε.

Πάρτε παράδειγμα από σπουδαίους ανθρώπους όπως ο Πολ Άλεν και η Όπρα Γουινφρει που απέτυχαν ξανά και ξανά και σήμερα αποτελούν σημεία αναφοράς.

13. Διαχείριση του άγχους.

Το να ζείτε σε μια διαρκή κατάσταση άγχους και εξάντλησης, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσική, πνευματική και συναισθηματική υγείας σας, ενώ αν προέρχεται από την δουλειά μπορεί να σας οδηγήσει στην εργασιακή εξάντληση.

Δεν θα προχωρήσει η καριέρα σας αν δεν καταφέρετε να ελέγξετε το άγχος σας. Η μουσική και η γυμναστική λένε πως αποτελούν καλές λύσεις για να γλιτώσετε έναν από τους κινδύνους της εποχής μας.

14. Δια βίου μάθηση.

Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τότε που βρεθήκατε τελευταία φορά σε αίθουσα διδασκαλίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσετε να μαθαίνετε νέα πράγματα. Μην περιορίζετε τον εαυτό σας σε θέματα που έχουν προφανή επίδραση στη καριέρα σας.

Όταν παράτησε το πανεπιστήμιο ο Στιβ Τζομπς εξακολούθησε να πηγαίνει στα μαθήματα και είχε πάρει και μάθημα καλλιγραφίας. Όπως είχε εξομολογηθεί, τον είχε επηρεάσει πάρα πολύ και τον ενέπνευσε να δημιουργήσει κάποιες από τις σύγχρονες γραμματοσειρές.

15. Διαχείριση χρόνου.

Η σωστή διαχείριση χρόνου είναι μια ικανότητα που θα πρέπει να κατέχετε μέχρι τα 30, σύμφωνα με τον ειδικό στρατηγικής και CEO της Saltzman Enterprise Group, Μπάρι Σαλτζμαν. Οπότε μέχρι τα 40 σας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Μπορεί να την γλιτώνατε όσο καιρό ήσασταν ειδικευόμενος, αλλά πλέον είναι απαραίτητο όταν ηγείστε μιας ομάδας να μπορείτε να τα διαχειριστείτε όλα. Όπως λένε και οι ειδικοί «ο χρόνος είναι χρήμα» και το να ξέρετε τι σας κάνει πιο αποδοτικούς στη δουλειά σας μπορεί να σας βοηθήσει στην επαγγελματική σας αποκατάσταση. Πέρα από αυτό, δείχνετε και πιο ικανός στα μάτια των εργοδοτών σας.

16. Μαγειρική.

Είναι από τις πλέον απαραίτητες αρετές που πρέπει να έχετε αποκτήσει από τα χρόνια του πανεπιστημίου, ή για τους... μύστες, από τους προσκόπους. Μπορεί την οικογένεια σας να την ταΐσετε μακαρόνια με κιμά και ομελέτα, αλλά τι θα φτιάχνατε για ένα δείπνο που θα θέλατε να εντυπωσιάσετε;

Όσοι δεν γνωρίζετε, καλό είναι να παρακολουθήσετε κάποια μαθήματα από κοντά, γιατί όσες εκπομπές και αν δείτε, η εξάσκηση μόνο μπορεί να σας κάνει καλύτερους!

17. Να ξέρετε τις προσωπικές σας αρχές.

Μην αφήνετε τους άλλους να καθορίσουν την επιτυχία και την χαρά για εσάς. Από τις βασικές σας προϋποθέσεις που πρέπει να έχετε μέχρι τα 30 και έπειτα είναι να είστε ξεκάθαρος ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητές σας.

Ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι προσωπικές σας αξίες και φτιάξτε μια λίστα με τρεις κορυφαίες. Μετά ρωτήστε τον εαυτό σας, αν αυτές οι αξίες αντανακλώνται στην καριέρα και την ζωή σας. ΑΝ όχι μπορείτε να θέσετε στόχους που ταιριάζουν με αυτές τις αρχές και μετά να δημιουργήσετε ένα πλάνο για να καταφέρετε αυτούς τους στόχους.

18. Να προμοτάρετε τον εαυτό σας.

Μόλις συνειδητοποιήσετε τι στοχεύετε στην καριέρα σας, θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να το εξηγήσετε και στους άλλους. Πρέπει να μάθετε να «πουλάτε» σωστά τον εαυτό σας προς τους άλλους ακόμα και για την πιο εύκολη δουλειά που κάνετε.

Όταν σας ρωτάνε για την δουλειά σας, επικεντρωθείτε στο τι κάνετε εσείς και πώς, παρά στο τι δουλειά είναι. Μην φοβάστε να εκδηλώσετε το πάθος σας για την δουλειά σας, τους ανθρώπους που μπορεί να έχετε βοηθήσει και τι κάνατε για εκείνους.

19. Να είστε χαρούμενος με όσα έχετε.

Αν είστε χαρούμενος με όσα έχετε, τότε θα έχετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γούολκερ.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό όσο αναφορά τον τομέα των σχέσεων, με την συγγραφέα Τζάνις Κάπλαν να σημειώνει πως ένα απλό «ευχαριστώ» στον σύζυγο της, έφερε νέα πνοή στον γάμο τους και οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως τα ζευγάρια που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον αλλον είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί.

20. Να συγχωρείτε τον εαυτό σας για τα λάθη του

Όλοι κάνουμε πολλά λάθη. Οπότε μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας για τα λάθη που έχετε κάνει και μην μένετε προσκολλημένοι σε αυτά. Μάθετε από αυτά και αφήστε τα, ώστε να προχωρήσετε. Το να μπορείτε να συμπαθείτε τον εαυτό σας, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Αν είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας όταν αποτυγχάνετε τότε έχετε μια ευκαιρία να μάθετε από τα λάθη σας και να τα κάνετε καλύτερα την επόμενη φορά.

Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας όπως σε ένα φίλο ή συνάδελφο που μόλις απέτυχε και θα δείτε πως δεν είστε τόσο κακοί τελικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ