Skip to main content

Πως να αποφύγετε τους βαρετούς συνομιλητές

Πως να αποφύγετε τους βαρετούς συνομιλητές
Φωτο: Shutterstock

Μπορεί όλοι οι άνθρωποι... να μιλάμε ωστόσο το χάρισμα του προφορικού λόγου δεν το έχουν πολλοί. Αντίθετα δεν είναι λίγοι οι οποίοι όχι μόνο δεν καταφέρνουν να έχουν ισορροπημένες συζητήσεις αλλά προκαλούν πολλά, πολλά χασμουρητά. 

Και μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουμε γοητευτικοί συνομιλητές, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές που μπορεί να μας στιγματίσουν ως βαρετούς στη συζήτηση, αλλά και να αναγνωρίζουμε τα άτομα που έχουν έφεση να προκαλούν... πλήξη ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε σε ατελείωτες και άσκοπες συζητήσεις. 

Ποια είναι, όμως, τα βασικά χαρακτηριστικά των βαρετών συνομιλητών;

Δεν έχουν ισορροπημένες συνομιλίες

Κύριο χαρακτηριστικό ενός βαρετού ατόμου είναι η ανισορροπία ανάμεσα στο λόγο και τη σιωπή σε μια συζήτηση. Με άλλα λόγια, βαρετός γίνεται όποιος μιλάει περισσότερο ή λιγότερο από όσο είναι επιθυμητό από τους συνομιλητές του. Οι βαρετοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν καλά πώς συμμετέχει στη συζήτηση ο συνομιλητής τους και είναι πολύ πιθανό να μη «διαβάζουν» σωστά τη γλώσσα του σώματός του.

Δεν μπορούν να κάνουν τους άλλους να γελούν

Tο χιούμορ είναι δείκτης «γνωστικής ευελιξίας», δηλαδή της ικανότητας ενός ανθρώπου να αντιλαμβάνεται ένα γεγονός ή μια ιδέα μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να το παρουσιάζει με ελαφρότητα. Οι βαρετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μπουνσε αυτή τη διαδικασία φιλτραρίσματος γεγονότων και ιδεών, γι' αυτό και δεν βρίσκουν τρόπο να γίνουν ευχάριστοι στους συνομιλητές τους.

Δεν έχουν τίποτα να πουν σε συζητήσεις

Ένα άτομο μπορεί να είναι πολύ δυναμικό και εργατικό άλλα να είναι προβληματικό στις κοινωνικές του επαφές. Επίσης ένα επιφυλακτικό άτομο μπορεί να είναι πολύ βαρετό και να μην παίρνει πρωτοβουλίες για να γίνει η επικοινωνία περισσότερο διαδραστική. Το ζητούμενο είναι η αμφίδρομη επικοινωνία με τον συνομιλητή ανεξάρτητα του χαρακτήρα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Κάνουν πάντα το ίδιο πράγμα

Πολλοί άνθρωποι έχουν συνήθειες που είναι μη δημιουργικές και αρκετά βαρετές. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν για να διασκεδάσουν. Είναι προσκολλημένοι σε ένα τρόπο διασκέδασης και σπάνια δέχονται να κάνουν κάτι διαφορετικό στον ελεύθερο τούς χρόνο. Οι διαφορετικές εμπειρίες βελτιώνουν την συνομιλία και εμπλουτίζουν την επικοινωνία με νέες πληροφορίες και ιδέες. Οι άνθρωποι που δεν αλλάζουν τίποτα από τις συνήθειές τούς είναι καταδικασμένοι να είναι μονοθεματικοί και πολλές φορές ακόμα και δογματικοί.

Δεν έχουν τις δικές τους απόψεις

Εάν δεν έχετε σκεφτεί κριτικά για τον κόσμο γύρω σας, δεν θα έχετε πολλά να προσφέρετε σε μια συνομιλία. Αν δεν εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας και δεν αποκτήσετε πληροφορίες για μια σειρά θεμάτων δεν θα μπορείτε να προσφέρετε νέα δεδομένα σε μια συζήτηση.

Δεν ξέρουν πώς να πουν μια καλή ιστορία

Για να ενδιαφερθεί κάποιος για τον λόγο σας θα πρέπει να έχετε να του πείτε μια καλή ιστορία. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να την πείτε και να δείχνετε ότι νοιάζεστε για αυτήν την ιστορία. Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και την SUNY Buffalo βρήκε ότι οι άντρες που μπορούν να πουν μια καλή ιστορία είναι πιο ελκυστικοί για τις γυναίκες.

Δεν έχουν κάτι νέο να προσθέσουν

Βασική ανάγκη του ατόμου στην εξελικτική διαδικασία της φύσης είναι η αναζήτηση της καινοτομίας. Η συνομιλία είναι μια ανθρώπινη συνήθεια που ποτέ δεν σταμάτησε να εξελίζετε. Είναι πολύ βαρετός κάποιος που όταν μιλάς μαζί του δεν έχεις τίποτα νέο να μάθεις.

Δεν μπορούν να δουν τα πράγματα από την οπτική άλλων ανθρώπων

Οι βαρετοί άνθρωποι συνήθως δεν μπορούν να βιώσουν την συνομιλία από την οπτική γωνία του άλλου προσώπου. Για αυτό η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το κλειδί της επικοινωνίας. Οι βαρετοί άνθρωποι δεν συμπεριλαμβάνουν κανέναν στη συζήτηση.

Αυτό που κάνει κάποιον να βαρεθεί είναι η αδυναμία να μπορέσει να συμμετέχει και να συμβάλει στο όλο εγχείρημα. Αυτό συμβαίνει με την ενσυναίσθηση. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι κάποιος αδυνατεί να ακολουθήσει το κύκλο της συζήτησης γίνεστε βαρετός.

Οι βαρετοί άνθρωποι έχουν κακές ικανότητες βελτίωσης

Αν έχετε τυποποιημένο λόγο για κάθε διαφορετική συζήτηση και δεν μπορείτε να αποκλίνετε από αυτόν, υπάρχει πρόβλημα. Οι καλοί συνομιλητές δεν πρέπει πάντα να λένε το σωστό, απλά πρέπει να τροφοδοτούν την επικοινωνία τεχνηέντως με διάφορους τρόπους. Οι συζητήσεις είναι σαν ένα παιχνίδι τένις και αν δεν πετάξετε την μπάλα πίσω, το παιχνίδι θα τελειώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πιο καυτός Ιούλιος όλων των εποχών ο φετινός
Ο πιο καυτός Ιούλιος όλων των εποχών ο φετινός
Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας NOAA, η οποία επιβεβαίωσε με τη σειρά της τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Ο πιο καυτός Ιούλιος όλων των εποχών ο φετινός
Το Σίδνεϊ εκπέμπει SOS λόγω ξηρασίας
Το Σίδνεϊ εκπέμπει SOS λόγω ξηρασίας
Τα υδάτινα αποθέματα της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, του Σίδνεϊ, εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ και η στάθμη των φραγμάτων αναμένεται να πέσει κάτω από το μισό λόγω της χειρότερης ξηρασίας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα,.
Το Σίδνεϊ εκπέμπει SOS λόγω ξηρασίας
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Η δουλειά είναι ένας διαρκής στίβος με τα πάνω και τα κάτω της. Το αφεντικό, οι συνάδελφοι, οι υποχρεώσεις και το άγχος μπορεί να φέρουν τον καθένα στα όρια του και να μην αντέξει άλλο και να ξεσπάσει σε κλάματα. Αυτοί που το κάνουν, είναι παραπάνω απ' όσοι νομίζετε.
Πόσοι κλαίνε στη δουλειά; Αποκαλυπτική έρευνα
Ήταν άστεγος και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε εκατομμυριούχος
Ήταν άστεγος και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε εκατομμυριούχος
Ο Χάρι Σάντερς από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας ήταν μόλις 17 ετών όταν έμεινε άστεγος. Λίγα χρόνια αργότερα κατάφερε με το πείσμα, την επιμονή και την εργατικότητά του να γίνει εκατομμυριούχος και τώρα στα 21 του αποφάσισε να αποκαλύψει το μυστικό της επιτυχίας του.
Ήταν άστεγος και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε εκατομμυριούχος