fbpxΟι συμβουλές του Τιμ Κουκ της Apple στους φοιτητές | Economistas.gr
Skip to main content

Οι συμβουλές του Τιμ Κουκ της Apple στους φοιτητές

Οι συμβουλές του Τιμ Κουκ της Apple στους φοιτητές
Τιμ Κουκ / Φωτό: AP Images

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ήταν ο βασικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης των φοιτητών που περίφημου Πανεπιστημίου, Στάνφορντ, και η ομιλία του ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα με συμβουλές για μία ολόκληρη ζωή. Συνοψίζοντας την ομιλία του, το Business Insider κατέγραψε τα παρακάτω μηνύματα.

Να χτίζετε. Ο Τιμ Κουκ κάλεσε τους φοιτητές που τον άκουγαν να χτίσουν πράγματα, τα οποία θα υπάρχουν ακόμη και όταν οι ίδιοι θα έχουν φύγει… «Αυτοί που χτίζουν πράγματα αισθάνονται πολύ ωραία στη σκέψη ότι το έργο της ζωής τους θα είναι μία μέρα μεγαλύτερο από τους ίδιου, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άτομο», τους είπε.

«Οι μέντορες σας θα σας αφήσουν προετοιμασμένους, αλλά όχι έτοιμους», είπε ο Τιμ Κουκ εξηγώντας ότι το να είναι κανείς προετοιμασμένος και να είναι έτοιμος είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Όπως είπε ο Τιμ Κουκ, το μάθημα αυτό του το έδωσε ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς, ο οποίος πέθανε το 2011. «Όταν έφυγε, τότε κατάλαβα τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προετοιμασία και την ετοιμότητα», τόνισε.

 «Μη χάνετε το χρόνο σας ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου». Ο Κουκ ανακάλεσε την περίφημη συμβουλή που ο προκάτοχός του είχε δώσει στους φοιτητές του Στάνφορντ το 2005. «Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Μην τον χαραμίζετε ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου», είχε πει πριν από 14 χρόνια ο Στιβ Τζομπς. Ο Τιμ Κουκ είπε στους φοιτητές ότι δεν πρέπει να προσπαθούν να ακολουθήσουν τα βήματα ανθρώπων που ήρθαν πριν από αυτούς, αλλά να ακολουθήσουν τα δικά τους βήματα προς την επιτυχία.

«Αν θέλετε να σας πιστώσουν επιτυχίες, πρώτα να μάθετε να αναλαμβάνετε ευθύνες», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple στους φοιτητές. Ο Κουκ δεν αναφέρθηκε καθόλου στις τεχνολογικές εταιρείες, όμως τα σχόλιά του για fake news, hate speech, παραβιάσεις ασφαλείας, παραβιάσεις ιδιωτικότητας και «ψεύτικα θαύματα με μία σταγόνα από το αίμα σας» προφανώς αναφέρονταν στα σκάνδαλα εταιρειών, όπως το Facebook, το YouTube της Google και τη Theranos.

Μην πιστεύετε το γνωμικό ότι «αν κάνετε αυτό που αγαπάτε, δε θα χρειαστεί να δουλέψετε ούτε μία μέρα στη ζωή σας». Ίσα ίσα, τους είπε, ότι αν κάνετε αυτό που αγαπάτε, τότε θα δουλέψετε πολύ σκληρά για να το κατακτήσετε.

«Ρισκάρετε για να πάτε ψηλότερα». Ο Τιμ Κουκ είπε στους φοιτητές να μην είναι υπερβολικά προσεκτικοί, τονίζοντας ότι «μην υποθέτετε ότι επειδή παραμένετε ακίνητοι, τότε η γη δε θα κουνηθεί κάτω από τα πόδια σας».

«Να είστε ανοιχτοί στην προοπτική να δείτε τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα». Ο Τιμ Κουκ κάλεσε τους αποφοίτους να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους, να κοιτούν τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα και να έχουν το κουράγιο να ακούν τους άλλους.

«Να προσπαθείτε», τους είπε. «Να προσπαθείτε για οτιδήποτε και μπορεί να τα καταφέρετε. Μπορεί και όχι. Αλλά στοχεύστε στο να ξαναφτιάξετε τον κόσμο», τόνισε ο Τιμ Κουκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο στόχαστρο της Κομισιόν (ξανά) η Apple
Στο στόχαστρο της Κομισιόν (ξανά) η Apple
Έρευνα ξεκινούν οι Ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές για το App Store και το Apple Pay system τη Apple, μετά από αγωγές που κατέθεσαν ανταγωνίστριες εταιρείες.
Στο στόχαστρο της Κομισιόν (ξανά) η Apple
Νέες εκπλήξεις φέρνει η Apple
Νέες εκπλήξεις φέρνει η Apple
Nέο λογισμικό για τα iPhone, νέα χαρακτηριστικά για το Apple Watch, καθώς και τα σχέδιά της να κατασκευάζει η ίδια η τους επεξεργαστές για τους υπολογιστές της.
Νέες εκπλήξεις φέρνει η Apple
Προς τα 2 τρισεκατομμύρια(!) οδεύει η αξία της Apple
Προς τα 2 τρισεκατομμύρια(!) οδεύει η αξία της Apple
Η Apple έχει τη δυνατότητα να γίνει η πρώτη εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της ώθησης που θα λάβει από το 5G, σύμφωνα με αναλυτή της εταιρείας.
Προς τα 2 τρισεκατομμύρια(!) οδεύει η αξία της Apple
Χωρίς φορτιστή και ακουστικά τα νέα iPhone 12
Χωρίς φορτιστή και ακουστικά τα νέα iPhone 12
Το iPhone 12 αναμένεται να είναι το πρώτο έξυπνο τηλέφωνο του αμερικανικού κολοσσού που θα μπορεί να συνδέεται στο νέο δίκτυο 5G. Η Apple σκοπεύει να βγάλει στην αγορά ένα νέο φορτιστή 20W που θα πωλείται χωριστά.
Χωρίς φορτιστή και ακουστικά τα νέα iPhone 12