fbpx12 τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα μακροπρόθεσμα | Economistas.gr
Skip to main content

12 τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα μακροπρόθεσμα

12 τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα μακροπρόθεσμα
Shutterstock

Οι περίφημοι smart shoppers, αυτοί που πιστά κάνουν σύγκριση τιμών, κυνηγώντας προσφορές, πιστεύουν ότι ο κόπος τους θα έχει αντίκρισμα στην τσέπη τους. Ωστόσο, κάποιες φορές η επιλογή του φθηνότερου, μακροπρόθεσμα μπορεί να μην είναι η πιο έξυπνη κίνηση για το πορτοφόλι τους και εν τέλει να τους κοστίσει ακριβότερα. 

«Κάποιες φορές,  πιστεύουμε ότι εξοικονομούμε χρήματα αγοράζοντας φθηνότερα προϊόντα, αλλά στην πραγματικότητα, η αγορά του λίγο πιο ακριβού εναλλακτικού προϊόντος ίσως στο μέλλον αποδειχθεί πιο συμφέρουσα επιλογή», δηλώνει ο Matt Dworetsky, πρόεδρος της Dworetsky Financial. 

Παρακάτω ακολουθούν 12 πράγματα για τα οποία ίσως αξίζει να δώσετε κάτι παραπάνω, να αγοράσετε την καλύτερη εκδοχή τους, καθώς έτσι θα εξοικονομήσετε χρήματα στο μέλλον.  

Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Η δαπάνη περισσότερων χρημάτων για ενεργειακά αποδοτικές συσκευές μπορεί να βοηθήσει πραγματικά ένα νοικοκυριό να εξοικονομήσει χρήματα.

plintirio.jpeg

Θερμοστάτης με χρονοδιακόπτη 

Ενας θερμοστάτης με χρονοδιακόπτη μπορεί να κοστίσει πραγματικά περισσότερο, ωστόσο σίγουρα θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων μειώνοντας το κόστος ψύξης και θέρμανσης.

thermostatis.jpg

Λαμπτήρες LED

Οι λαμπτήρες LED κοστίζουν σαφέστατα περισσότερο από του κλασικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, ωστόσο διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν σαφέστατα λιγότερη ενέργεια. Τόση που μακροπρόθεσμα, αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες πυρακτώσεως θα ξοδεύετε περισσότερα από ότι θα χαλάσετε για να αγοράσετε τον ακριβό λαμπτήρα LED. 

iliakos-lamptiras.jpeg

Ηλιακά πάνελ 

Μπορεί να είναι δαπανηρή η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για ένα σπίτι, ωστόσο και από οικονομική και οικολογική άποψη είναι πολύ καλύτερη λύση. 

iliaka-panel.jpeg

Σέρβις αυτοκινήτου

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα. Αλλά πριν το αγοράσετε καλό είναι να πληρώσετε έναν αξιόπιστο μηχανικό για να το τσεκάρει. Είναι κάτι που μπορεί να κοστίσει, αλλά σίγουρα θα σας γλιτώσει από πολλά και περιττά έξοδα στη συνέχεια. 

Επίσης, μην παραλείπετε σε καμία περίπτωση να κάνετε σέρβις στο αυτοκίνητό σας, να αλλάζετε τακτικά λάστιχα, λάδια και όλα τα απαραίτητα, γιατί απλά όσο τα καθυστερείτε τόσο μεγαλύτερα προβλήματα και άρα μεγαλύτερα έξοδα θα προκύπτουν. 

mixanikos-autokiniton.jpeg

Ξυριστικές μηχανές 

Τα ξυραφάκια μιας χρήσης μπορεί να είναι μια εύκολη και βολική λύση ξυρίσματος και φαινομενικά φθηνή. Ωστόσο, αν κάτσετε κάτω και τα υπολογίσετε, σε σύγκριση με τις μηχανές ξυρίσματος θα διαπιστώσετε ότι παρά το αρχικό κόστος της αγοράς μιας ξυριστικής μηχανής, μακροπρόθεσμα θα βγείτε κερδισμένοι. 

ksirisitiki-mixani.jpeg

Σχολικά είδη

Μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά έχει αποτέλεσμα. Και φυσικά δεν ισχύει μόνο για τις σχολικές τσάντες και τα λοιπά σχολικά είδη αλλά για όλα εκείνα τα πράγματα που έχουν και μια πρακτική πλευρά. Μια φθηνή σχολική τσάντα μπορεί να καλύψει την προσωρινή ανάγκη ενός παιδιού, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει και σε ένα χρόνο θα αναγκαστείτε να δώσετε άλλα τόσο για να αγοράσετε μια νέα, και την επόμενη σχολική χρόνια άλλα τόσο και ούτω καθεξής. Επομένως, είναι προφανέστατο ότι υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία αξίζει να αγοράζουμε αν όχι το ακριβότερο, σίγουρα το καλύτερο και επίσης σίγουρα όχι το φθηνότερο. Μακροπρόθεσμα θα είναι προς το συμφέρον της τσέπης μας. 

paidiki-tsanta.jpeg

Ρούχα 

Ο,τι ισχύει και για τα αντικείμενα, ισχύει και για τα ρούχα. Αν ξοδέψει κανείς κάποια χρήματα περισσότερα για να αγοράσει πιο ποιοτικά ρούχα το σίγουρο είναι ότι θα τα φορέσει πολύ περισσότερο, ίσως ακόμη και για περισσότερα χρόνια. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τσέπη του. 

kostoumia.jpeg

Ποιοτικά μαχαίρια κουζίνας 

Ακούγεται αστείο αλλά δεν είναι. Αν δώσετε κάποια χρήματα παραπάνω για να αγοράσετε μια σειρά ποιοτικών μαχαιριών το σίγουρο είναι ότι θα τα έχετε μια ζωή. Και σίγουρα στο σύνολο θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να αγοράζετε κάθε τρεις και λίγο από τα φθηνά μαχαίρια του σούπερ μάρκετ. 

maxairia.jpeg

Καλό στρώμα 

Το θέμα του στρώματος είναι σίγουρα κάτι που έχει απασχολήσει όλους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αλλοι έκαναν τη σωστή επιλογή από την αρχή, πήραν ένα καλό και πανάκριβο στρώμα και το ευχαριστιούνται ακόμη, χρόνια μετά. Αλλοι αρκέστηκαν σε μια φθηνή λύση και έτσι έμαθαν λίγο αργότερα ότι κάποιες φορές αξίζει να δίνεις κάτι παραπάνω και να παίρνεις το καλύτερο γιατί το φθηνό δεν θα σε βγάλει ούτε για ένα δυο-μήνες. 

stroma.jpeg

Καλά σεντόνια 

Αξίζει να πληρώσει κανείς κάτι παραπάνω για να αγοράσει καλά σεντόνια; Η απάντηση είναι ναι. Αξίζει τον κόπο να αγοράσετε σεντόνια από βαμβάκι υψηλής ποιότητας, το οποίο μπορεί να κρατήσει και να αντέξει στα πλυσίματα για χρόνια. Οι πιο οικονομικές λύσεις συνήθως φθείρονται και ξεθωριάζουν με τις πλύσεις. 

sentonia.jpeg

Κάρτες με πρόγραμμα ανταμοιβής

Δεν χρειάζεται εξήγηση γιατί συμφέρει μια τέτοια κάρτα. Η διαφορά μιας κάρτας με πρόγραμμα ανταμοιβής σε σχέση με μια απλή κάρτα είναι ότι στην πρώτη περίπτωση από την κάρτα που ούτως ή άλλως θα χρησιμοποιήσεις στο τέλος κάτι θα κερδίσεις, ενώ στη δεύτερη περίπτωση και την κάρτα έτσι και αλλιώς θα χρησιμοποιήσεις και τίποτα απολύτως δεν θα κερδίσεις. Οι κάρτες με προγράμματα ανταμοιβής, έστω και αν έχουν κάποια ετήσια συνδρομή, συμφέρουν γιατί οι τράπεζες φροντίζουν να κάνουν συνεργασίες με πολλά και διαφόρων ειδών καταστήματα προσφέροντας εκπτώσεις ή τη δυνατότητα εξαργύρωσης πόντων που μπορεί να μαζέψει κανείς απλά... χρησιμοποιώντας την κάρτα του. 

card.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΕΤ: Ενημέρωση για την ασφάλεια των συναλλαγών με κάρτες
ΕΕΤ: Ενημέρωση για την ασφάλεια των συναλλαγών με κάρτες
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤ, θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών.
ΕΕΤ: Ενημέρωση για την ασφάλεια των συναλλαγών με κάρτες
Business Insider: Η απίστευτη μέθοδος για ζουμερά burgers [βίντεο]
Business Insider: Η απίστευτη μέθοδος για ζουμερά burgers [βίντεο]
Ενα από τα πιο μεγάλα προβλήματα στο ψήσιμο των μπέργκερ είναι η απώλεια υγρασίας, με συνέπεια να μη βγαίνουν ζουμερά από τη φωτιά. Ο κριτής του Top Chef Ελιοτ έχει τη λύση.
Business Insider: Η απίστευτη μέθοδος για ζουμερά burgers [βίντεο]
Δύο προφυλακίσεις για το κύκλωμα με τα κλεμμένα PIN καρτών
Δύο προφυλακίσεις για το κύκλωμα με τα κλεμμένα PIN καρτών
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά την απολογία τους σε ειδική ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης, δύο από τους πέντε συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα, το οποίο έκανε αγορές και εξοφλούσε λογαριασμούς τρίτων με κλεμμένους κωδικούς τραπεζικών καρτών.
Δύο προφυλακίσεις για το κύκλωμα με τα κλεμμένα PIN καρτών
 Γιατί ένα ζευγάρι Christian Louboutin κοστίζει το λιγότερο... 1.000 ευρώ
Γιατί ένα ζευγάρι Christian Louboutin κοστίζει το λιγότερο... 1.000 ευρώ
Ο 57χρονος σήμερα Christian Louboutin μπήκε στον μαγικό κόσμο της μόδας το 1991. Μια στιγμή, ωστόσο, απογείωσε την καριέρα του: ήταν η σύλληψη της κόκκινης σόλας.
Γιατί ένα ζευγάρι Christian Louboutin κοστίζει το λιγότερο... 1.000 ευρώ
Φορολογικές δηλώσεις: Παραμένει το 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Φορολογικές δηλώσεις: Παραμένει το 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Στις οδηγίες για τις φορολογικές δηλώσεις του υπ. Οικονομικών διευκρινίζεται ποιοι εξαιρούνται του μέτρου καθώς και ποια προϊόντα - υπηρεσίες προσμετρώνται στις δαπάνες.
Φορολογικές δηλώσεις: Παραμένει το 30% για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές